Keemikute ametiühing: praegune kriis on varasematest mitu korda hullem (1)

PM Majandus
Copy
Üks Ida-Virumaa suuremaid ettevõtteid Viru Keemia Grupp.
Üks Ida-Virumaa suuremaid ettevõtteid Viru Keemia Grupp. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Viru Keemia Grupi töötajaid ühendav Keemikute Ametiühing pöördus ministrite poole palvega kaaluda töötasu hüvitise väljamaksete perioodi pikendamist 1. septembrini, kuna praegune eriolukord on palju hullem kui varasemad majanduskriisid.

Ametiühingu esimees Julia Leontjeva saatis peaminister Jüri Ratasele, sotsiaalminister Tanel Kiigele, majandus- ja taristuminister Taavi Aasale ning töötukassa juhile Meelis Paavelile pöördumise, kus meenutab suurkoondamisi 2016. aasta madala nafta hinna tõttu. «Täna oleme olukorras, kus lisaks madalale naftahinnale on ka Covid-19 tekitatud kahjud,» märkis ta.

Valitsuse vastu võetud töötasu hüvitamise meede on mõeldud ainult kolmeks kuuks ehk mai lõpuni. Ametiühing on seisukohal, et abimeetmete ajaline kehtivus, mis on suunatud ettevõtete aitamiseks, on liiga lühike.

«Hetkel on see abi suures osas vajalik nendele ettevõtetele, kes on pidanud oma ärid sulgema valitsuse korraldusest tulenevalt. Suurettevõteteni jõuavad need ajad, mil enam ise hakkama ei saada, hiljem ja on kordades hullemate tagajärgedega kui neile ettevõtetele, kus töötab paar inimest,» märkis ametiühingu esimees.

«Seega palume teid juba täna väga tõsiselt kaaluda töötukassa hüvitise väljamaksete perioodi pikendada kuni 1. septembrini. Keemikute Ametiühing peab vajalikuks märkida, et Viru Keemia Grupp ei ole pelgalt Kohtla-Järve linna tasandil kõige suurem tööandja, vaid praktiliselt kogu Ida-Virumaal,» seisab Leontjeva pöördumises.

Juhul kui seoses eriolukorraga jätab valitsus vajalikud meetmed varakult välja töötamata, võib ametiühingu hinnangul juhtuda, et ettevõte ei ole enam võimeline suurele hulgale elanikest tööd pakkuma, see omakorda toob kaasa tõsised tagajärjed, mis ei piirdu ainult ühe maakonnaga.

Seetõttu palub VKG töötajaid ühendav ametiühing olla valitsusel ettenägelikum otsuste vastuvõtmisel. «Nii nagu väiksemate kaupluste töötajad, soovivad ka suurettevõtete töötajad olla kindlad, et kriisi süvenedes ei jää nad ilma oma töökohast ja oma sissetulekust,» märkis Leontjeva.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles