Valitsus toetab lisaeelarvega laevandusettevõtteid

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Majandusminister Taavi Aas.
Majandusminister Taavi Aas. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Laevandusettevõtted saavad kriisiolukorra lisaeelarvega riigilt mitmekülgset tuge. 

Valitsus kavatseb lisaeelarvega toetada laevandusettevõtteid, vabastades nad veeteetasude maksmise kohustusest Eesti sadamatesse sisenemisel järgmise aasta aprillini, makstes 2020. aastal 75 protsendi ulatuses reisilaevade kõik sadamatasud ning hüvitades kuni 2023. aastani reisilaevade tööjõumakse.

Veetransporti ei mõjuta liikumispiirangud piiridel ning eriolukorra ajal on toimunud see probleemideta. «Kuigi laevad saavad sõita, ei tähenda see laevandusettevõtjatele head majanduslikku olukorda. Praegune seis mõjutab kõiki reedereid olenemata reisi- või kaubalaevadest,» ütles majandus- ja taristuminister Taavi Aas.

Valitsus peab oluliseks soodustada kaubavahetust, vähendades ettevõtjate kulusid ning soovib seepärast luua kõikidele Eesti sadamatesse sisenevatele laevadele leevendusmeetmeid. «Suletud riigipiiridega olukorras on laevandusettevõtjate jätkusuutlikkus ning säilimine strateegilise tähtsusega,“ lisas Aas.

Laevandusettevõtete aitamiseks lähenetakse kolmelt suunalt. Selle aasta esimesest aprillist järgmise aasta 1. aprillini peatatakse veeteetasude maksmine. Lisaks hüvitatakse otsetoetusega reisilaevade makstavad veeteetasud 75 protsendi ulatuses terve 2020. aasta peale ehk ka tagasiulatuvalt. Luuakse tööjõumaksude hüvitusmeede, millega kompenseeritakse osaliselt laevaperede töötasudelt makstavad tööjõumaksud. Nii otsetoetuse kui hüvitusmeetme jõustumiseks tuleb taotleda riigiabi luba.

Tallinna Sadama juhatuse esimehe Valdo Kalmu sõnul on veeteede tasudest loobumine tänases keerulises ja ootamatus olukorras strateegiliselt õige otsus, mis stimuleerib kindlasti kaubavedu ning tagab laevaliikluse säilimise. «Kaubavedu peab jätkuma nii eriolukorras kui ka pärast selle lõppu, sest meie inimesed vajavad töökohti ning ettevõtted peavad saama niipalju kui võimalik oma tegevust jätkata. Niimoodi tagame ka majanduse kiirema tõusu pärast kriisi möödumist,» selgitas Kalm merendussektori toetamise vajadust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles