PPA jätab Haapsalu piirkonna merepäästetöö eest vastutama ainult vabatahtlikud

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Tilgu merepääste seltsi uus merepäästepaat on Kahe 140 hobujõulise mootoriga varustatud Larsen B 920 Pro
Tilgu merepääste seltsi uus merepäästepaat on Kahe 140 hobujõulise mootoriga varustatud Larsen B 920 Pro Foto: Tilgu SAR

Merepääste ja reostustõrje tugevdamiseks avamerel korraldab Politsei- ja piirivalveamet ümber kaldatöö Lääne-Eestis ja Peipsi järvel. Navigatsioonihooaja algusest reageerivad Haapsalu piirkonna meresündmustele vabatahtlikud ja Kärdla politseijaoskonna merepäästjad.

PPA mereturvalisuse grupi juhi Marge Kohtla sõnul korraldatakse kaldavõimekus ümber, et anda lisajõudu merealal tegutsevale laevastikule. «Kaugemal merealal toimuvatele juhtumitele ei reageeri ükski teine riigiasutus ega ka vabatahtlikud. Sellepärast asus politsei otsima võimalusi, kuidas tugevate vabatahtlike päästeühingute toega korraldada töö nii, et kalda lähistel turvalisus ei vähene, kuid saaksime laevastikku värvata vajaliku hulga inimesi, et merel patrullimist ja valmisolekut õnnetusteks suurendada,» ütles Kohtla.

Haapsalu piirkonnas võeti ümberkorraldused kaalumisele seetõttu, et seal on aastaringses valmisolekus tugevad vabatahtlike ühingud ning riik on süsteemselt nende võimekuse suurendamisse panustanud. Haapsalu piirkonna vabatahtlikel on vajalik varustus ja koolitatud inimesed merepäästesündmuste iseseisvaks lahendamiseks. Lisaks hakkab piirkonnas enam viibima PPA laevastik ning Kärdla politseijaoskonna merepäästeüksus. Seega on võimalik töö korraldada ümber nii, et ei muutu reageerimisaeg ja päästevõimekus ei vähene.

Alates 1. maist reageerivad Haapsalu piirkonna mereõnnetustele praeguse jaoskonna merepäästeüksuse asemel vabatahtlikud Haapsalust, Rohukülast ja Vormsilt ning vajadusel Kärdla politseijaoskonna merepäästjad. Praegu Haapsalu politseijaoskonna M3 tüüpi kinnise roolimajaga veesõiduk „Kessu“ viiakse Kärdlasse.  

Haapsalu jaoskonna üheksa merepäästjat saavad Kohtla sõnul jätkata tööd samas jaoskonnas või kandideerida tööle PPA laevastikku või mujale PPA-sse.

Muudatused ka Peipsil

Vähemal määral korraldatakse kaldatööd ümber ka Punamäe ja Värska teenistuskohtades, kus töö jätkub sama koosseisuga, kuid kaheliikmelistes veepatrullides. Praeguse Alajõe teenistuskoha ametnikud jagatakse Vasknarva ja Mustvee kordonite vahel ning PPA hõljuk viiakse Mustveesse.

Haapsalu ja Alajõe kordonite kinnistute üürilepingud Riigi Kinnisvara ASiga lõpetatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles