Eestit on tabanud veebikaamerate põud

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Lihtsamat sorti veebikaamerad on Eestis läbi müüdud. Kuvatõmmis a1.ee veebikaubamajast.
Lihtsamat sorti veebikaamerad on Eestis läbi müüdud. Kuvatõmmis a1.ee veebikaubamajast. Foto: Kuvatõmmis

Pärast eriolukorra väljakuulutamist ning kodukontorite ja –klasside avamist on elektroonikamüüjate laod veebikaameratest tühjaks ostetud.

Eriti kehtib see lihtsate kodukasutusse sobivate paarikümne-eruoste kaamerate kohta. Laoseisud näitavad, et kohe  on võimalik osta professionaalseteks videokonverentsiks mõeldud kaameraid, mille hinnad algavad vähemalt paarisajast eurost. IT kaupade pakkumist kajastava portaali hinnavaatlus.ee andmetel saab odavamaid ja lihtsamaid kaameraid osta paremal juhul paaripäevase, aga võib ka olla, et paarinädalase tellimistähtajaga.

Kaire Koik Klickist kommenteeris, et buumi kui sellist nad ei ole täheldanud, käimas on tavapärane vajaduspõhine ost. «Kui Vabariigi Valitsuse kuulutas välja eriolukorra ja koolid läksid distantsõppele, tekkis ka vajadus konkreetse toote järele ja laod müüdi , eriolukorra järgselt koheselt tühjaks. Kuna antud tootegrupp on läbi aastate olnud langustrendis, ei ole olnud ka vajadust kasvatada mahtu (laovaru). Hetkel on tõesti otsas nii odavamad veebikaamerad kui ka kõik kallimad (hind ülke 500 eurot) konverentskaamerad.»

Koik avaldas lootust, et normaalselt saab kaameraid osta umbes kahe nädala pärast, kuna ka tarnijate laod Euroopas on neist tühjad. «Paraku on  eriolukord kogu maailmas ja see on tinginud suurenenud tarbimise ja nüüd sõltub, kui kiiresti suudavad tootjad tööle hakata ja nõudlust rahuldama hakata. See muidugi võib tähendada, et ühel hetkel on meil pakkumised kuid enam pole nõudlust.

Euronics pakub vaid 120-eurost kaamerat, mis on loo kirjutamise ajal füüsiliselt olemas ainult kaupluse Pärnu esinduses. «Selget müügikasvu täheldasime vahetult pärast eriolukorra väljakuulutamist – oli ilmne, et inimestel tekkis koduõppe ja kodukontoris töötamise tõttu vajadus nende toodete järele,» ütles Kristjan Terase Euronicsist. «Veebikaamerate müük oli selle ajani aastaid tagasihoidlik ja pigem langustrendis, mistõttu on praegune olukord vägagi erandlik. Alates nõudluse kasvust olid tooted Euronicsis saadaval veel 1-2 nädala jooksul.

Uus partii kaameraid jõuab meieni lähinädalatel, kuid silmas tuleb pidada, et tegemist on varasema müügi pealt planeeritud kogustega, mis ei ole vastavuses praeguse suure nõudlusega. Veebikaamerate müük on järsult kasvanud kõikjal maailmas ning oleme edastanud päringud oma partneritele, et klientidele parimal moel ja võimalikult kiiresti vastu tulla.»

Veebikaubamajast 1a.ee on võimalik kohe osta vaid üle 1000-euroseid veebikonverentsikomplekte, kõik lihtsamad kaamerad on «halliks» märgitud, nende saadavuse ja hinna kohta infot ei jagata. Photopoint pakub vaid laias valikus kaamerate turvakatteid, esimene veebikaamera, 65-euroni mänguasjanäoline seade on müügil nädalase ettetellimisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles