Spaad: taastumiseks võib kuluda kuni kaks aastat (2)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Inimtühi spaa. Pilt on illustratiivne.
Inimtühi spaa. Pilt on illustratiivne. Foto: Mailiis Ollino

Sajaprotsendilist käibelangust pealt vaatama pidanud Eesti spaad pakuvad, et kui veekeskused uuesti lahti tehakse, kulub taastumiseks 18-24 kuud.

Eesti Spaaliit kirjutas valitsusele, et enamik suveks tehtud broneeringutest on tühistatud. Kogu käive on kokku vajunud. Ettevõtted on leidnud ajutused lahendused, kuidas rendimakseid edasi lükata ja kaupade tarnimist peatada, kuid pikas plaanis pole need jätkusuutlikud. Seetõttu paluvad nad valitsusel astuda radikaalseid samme, et välistada töötajate massiline koondamine.

Esimene ettepanek on pikendada töötukassa palgatoetust, kus makstakse tööta jäänud inimesele 70 protsenti tema palgast, kuni aasta lõpuni. Praeguste plaanide kohaselt maksab valitsus toetust ainult kaks kuud.

Teine ettepanek on kehtestada turismitööstusele maksumoratoorium. See tähendab, et majutus- ja toitlustusteenuse pakkujad ei peaks kuni 2021. aasta lõpuni mitte ühtegi senti käibemaksu tasuma. Soovitakse intressivabalt edasi lükata ka tööjõumaksude tasumist kuni järgmise aasta detsembrini.

Kolmas suurem ettepanek on Kredexi erakorralise käibelaenu võimaldamine kõigile majutusfirmadele 0 intressiga. Samuti võiks laenumaksetest pääseda firmad, kelle käive on langenud kuni 30 protsenti.

Eesti Spaaliit on 1996. aastal asutatud kuurort- ja taastusravi ning heaoluteenuseid pakkuvaid hotelliettevõtteid ühendav tööandjate organisatsioon, kuhu kuulub 13 ettevõtet üle Eesti.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles