Turismifirmad paluvad uusi abimeetmeid: riigi abita me ellu ei jää (2)

PM Majandus
Copy
Terviseameti teabelehtede jagamine Tallinna lennujaamas.
Terviseameti teabelehtede jagamine Tallinna lennujaamas. Foto: Sander Ilvest

Eesti Turismifirmade Liit saatis reedel valitsusele ettepaneku reisiettevõtetele täiendavate toetusmeetmete kehtestamiseks, mille hulka kuuluvad nii töötukassa toetusmeetme jätkumine vähemalt kuueks kuuks pärast eriolukorra lõppemist, tööjõumaksude moratoorium kuni 2021. aasta lõpuni kui ka Kredexi käendusel erakorralise laenu võimaldamine kõikidele reisiettevõtetele.

Peasekretäri Mariann Luguse sõnul jääb Turismifirmade Liidu arvutuste kohaselt koroonaviiruse Covid-19 mõju tõttu Eesti reisisektori turu maht võrdluses 2019. aastaga tänavu ligi kümme korda väiksemaks, ulatudes vaid 10-15 protsendini eelmise aasta mahust. Sektori jätkusuutlik toimimine eeldab aga stabiilse käibe olemasolu, mistõttu pöördus liit valitsuse poole täiendava abipaketi saamiseks.

«Ettevõtete käive on kukkunud pea 100% ning uut käivet ei ole. Koheselt planeeritakse koondada umbes 35 protsenti töötajatest. Alles jäävad töötajad viiakse paljudes ettevõtetes alates aprillist 0,5-0,6 koormusele või töötasule,» kirjeldas Lugus. «Sarnast totaalset käibe kukkumist kogevad Eesti puhkuse- ja ärireisijaid teenindavad väljuval suunal tegutsevad reisibürood ja -korraldajad ning sissetuleva turismiga tegelevad ettevõtted, turismiteenuste eksportöörid.»

«Seetõttu näeme hädavajalikuna töötukassa meetme jätkumist kõikidele ettevõtetele, kelle käive on võrreldes eelmise aasta sama perioodiga langenud 50 protsenti, kuna väga oluline on hoida töökohti ning mitte kaotada reisisektori tugevaid spetsialiste teistele valdkondadele,» lisas Lugus.

Liit tegi valitsusele ettepaneku kehtestada tööjõumaksude moratoorium 2021. aasta lõpuni ning võimaldada reisiettevõtetel kasutada Kredexi teenuseid nii erakorralise 0% intressiga käibelaenu kui ka ettevõtte finantsgarantiidele 0% intressiga tagatiste saamiseks.

Lisaks palub liit valitsuselt eriolukorra kehtestamise tõttu reisidelt enneaegselt tagasi toodud inimeste transpordikulude solidaarset katmist kulutused teinud reisikorraldajaga ning täiendavate turundusvahendite riigipoolset rahastamist, et olukorra leevenedes kiiresti taastada turismi ekspordi võimekus.

«On selge, et 1700 töötajaga sektor ei suuda valdkonna täieliku peatumise tingimustes riikliku abita ellu jääda ning kui olukord paari kuuga ei leevendu, ootab hinnanguliselt kolmveerandit töötajatest koondamine,» ütles Lugus. «Näeme, et usaldus turvalise reisimise vastu kogu maailmas ei taastu niipea ning sektori esmane üles ehitamine võtab aega vähemalt 12-18 kuud.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles