Latvenergo: Balti riikide elektriimport kahekordistub

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elekter
Elekter Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Latvenergo hinnangul on tänavu Baltimaades eelmise kahe aastaga võrreldes oodata kaks korda suuremat elektrienergia importi Venemaalt ja Skandinaaviast.

Balti riikides toodetud elektrienergia kogumaht oli 2010. aastal 88 protsenti elektrienergia kogu tarbimismahust, kuid tänavuseks prognoosib Latvenergo, et Balti riikide elektrijaamad toodavad ligikaudu 70–75 protsenti elektrienergia kogutarbimismahust, teatas ettevõte.

Toodangu vähenemise põhjustab Latvenergo hinnangul Narva elektrijaamade toodangu kahanemine 20 protsendi võrra emissioonipiirangute tõttu ning Balti koostootmisjaamade toodetud elektrienergia mahu 15-protsendiline kahanemine, kuna möödunud külmal talvel tootsid koostootmisjaamad elektrienergiat tunduvalt rohkem.

Samuti on Daugava hüdroelektrijaama tootmismaht Latvenergo prognoosi järgi tänavu 15 protsendi võrra väiksem, kuna eelmistel aastatel ületati vee suurema juurdevoolu tõttu tavapärane toodetud elektrienergia maht. Leedus on ettevõtte hinnangul 10 protsendi võrra väiksem soojuselektrijaamades toodetava elektrienergia maht toetussummade vähendamise tõttu.

Möödunud aastal tarnis Latvenergo Eestisse 500 gigavatt-tundi elektrienergiat ja Leedusse 1700 gigavatt-tundi elektrienergiat. Leedus oli elektriturujärelevalve aruannete kohaselt Latvenergo turuosa esimesel poolaastal 20 protsenti.

Väga sooja talve ja rohke vihma tõttu jäävad Latvenergo hinnangul tänavu vabaturu elektrihinnad 2011. aasta tasemele. Elektri hind Baltikumis jääb prognoosi kohaselt keskmiselt 43 eurole megavatt-tunni kohta. Elektrienergia hetkehinnad olid eelmise aasta detsembris nii Soomes kui ka Balti riikides keskmiselt 35 eurot megavatt-tunni kohta. Ühtlane hinnatase on tingitud tavatult soojast õhutemperatuurist ja rohketest sademetest, mis on tekitanud hinnasurve.

Reguleeritud ja avatud energiaturul tegutsev Latvenergo on Läti suurim energiatootja, kelle turuosa Baltikumi energiaturul on firma enda hinnangul 35 protsenti. Ettevõttel on kokku enam kui miljon klienti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles