Trump autotootjale: ava oma idiootselt mahajäänud tehas ja tee hingamisaparaate!

BNS
Copy
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: TOM BRENNER/REUTERS

USA president Donald Trump nõudis reedel autotootjatelt Fordilt ja General Motorsilt kohest hingamisaparaatide tootmist, et leevendada survet haiglatele, kuhu tuuakse üha rohkem koroonaviiruse patsiente.

«General Motors PEAB viivitamatult avama oma idiootselt mahajäetud Lordstowni tehase Ohios või mõne teise tehase ning HAKKAMA VALMISTAMA HINGAMISAPARAATE, KOHE!!!!!!» säutsus Trump.

«FORD, HAKAKE UHAMA HINGAMISAPARAATIDEGA, KIIRESTI!!!!!!» lisas ta.

Päevalehe The New York Times sõnade kohaselt kavandas Valge Maja sel nädalal avalikustada GMi ja Ventec Life Systemsi ühisprojekti toota umbes 80 000 hingamisaparaati, kuna riigi paljud osad tunnevad juba praegu suurt puudust masinatest, mis aitavad Covid-19 patsientidel hingata.

GMilt eeldati seisatud autotehase ümberkohaldamist hingamisaparaatide tootmiseks.

Timesi andmetel aga tühistati leppe avalikustamine viimasel hetkel, kuna see sisaldas märkimisväärset ühe miljardi dollari suurust kulumärget.

Trump lubas reedel, et hingamisaparaadid on tulemas.

«Oleme äsja ostnud palju hingamisaparaate suurepärastelt firmadelt,» ütles ta eraldi säutsus. «Nimed ja numbrid avaldatakse hiljem täna.»

Viimastel andmetel väljastas Trump määruse, mis sunnib General Motorsi seadusega hingamisaparaate valmistama. Trump kasutas sõjaolukorraks mõeldud määrust, millega võib ettevõtteid sundida tootma kaitsevahendeid.

Koroonaviirusest enim räsitud New Yorgi osariigi kuberner Andrew Cuomo on korduvalt palunud valitsuselt juurde hingamisaparaate, et tagada kõigile neid vajavatele patsientidele abi.

Sünge prognoosina väljendas Cuomo hiljuti kartust, et pandeemia tipp ei saabu piirkonnas veel lähima kolme nädala jooksul.

Pealtnäha vastupidi oma reedestele säutsudele ütles Trump neljapäeval konservatiivsele uudistekanalile Fox News, et Cuomo nõuded hingamisaparaatide suhtes on liialdatud.

«Ma ei usu, et teil läheb vaja 40 000 või 30 000 hingamisaparaati,» ütles Trump. «Teate, mõnikord, kui lähete suurtesse haiglatesse, siis on neil seal kaks hingamisaparaati ning nüüd äkitselt nad küsivad, kas saavad tellida 30 000 hingamisaparaati.»

Vahepeal selgus, et New Yorki oli juba saadetud tuhandeid hingamisaparaate, kuid need seisid kuskil laos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles