Kinnisvarafirmad: riik võiks hädas üürnikke toetada (5)

PM Majandus
Copy
Kinnisvara
Kinnisvara Foto: Toomas Huik

Eesti kinnisvarafirmade liidu sõnul jõuab praegune kroonakriis sektorisse kuu või paari pärast. Praegu tegeletakse üürnikega tekkinud probleemidega, ent valusad faktid pole veel realiseerunud.

Liidu juht Gert Jostov sõnas valitsusele esitatud pöördumises, et alanud kriisis saab kinnisvarasektor kannatada sõltuvalt sektori iseloomust pikemaajaliselt, ka kriisijärgsel perioodil. «See on sektor, mis toimib viitajaga muude majandustsüklitega võrreldes. Probleemid hakkavad mõjuma tavaolukorras poole aasta või aastaga, võrreldes esmaselt kannatada saavate sektoritega. Praeguses eriolukorras ilmneb aga mõju kuu-paariga,» ütles ta. Seetõttu pole Jostovi sõnul kinnisvarasektor veel massiliselt reageerinud ja ennast kriisisektoriks tunnistanud, kuigi see on kohe käes.

Jostov lisas, et kinnisvarasektoris ei vaagita ainult enda probleeme, vaid ka oma üürnike omi, sest sellest sõltub edasine areng. «Järjest suurenev lumepalliefekt – kui üürnik ei suuda tulude ettenägematu suuremahulise vähenemise tõttu üüri tasuda, siis pole ka üürileandjal pankade, töövõtjate ja teiste kreeditoride ees vahendeid oma kohustuste täitmiseks,» ütles ta.

Seega oleks Jostovi sõnul mõistlik, kui välguna tabanud eriolukorras näeks riik ette võimalusi ka üürikulude kasvõi osaliseks toetamiseks, kuna peale palkade on üüri- ja kommunaalkulud ettevõtetel peamised.

Teine pool probleemidest on kinnisvarasektori jaoks pangad, kes on kinnisvarainvesteeringuid finantseerinud. «Keskpangad on küll pakkumas raha pankadele, et turgutada olukorda, aga tegelikult praeguses seisus uusi investeeringuid enamasti tegema ei hakatagi. Pigem sellest eriti abi pole, mida kinnitavad ka turgude suured kukkumised,» ütles Jostov.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles