Kaubamaja juht: poed kasutavad JOKK-skeeme, et valitsuse käsust üle astuda (4)

BNS
Copy
Tallinna Kaubamaja Grupi juht Raul Puusepp.
Tallinna Kaubamaja Grupi juht Raul Puusepp. Foto: Jaanus Lensment

Tallinna Kaubamaja Grupi juhatuse esimees Raul Puusepp kutsub kaupmehi käituma vastutustundlikult ka siis, kui valitsuse juhtnöörid jäävad segaseks. Ta rõhus, et JOKK-skeeme ja trikke kasutavad poed, mis üritavad valitsuse korraldustest hoolimata uksi lahti hoida, pikendavalt ainult eriolukorra kestust.

«Oleme olukorras, kus vastutustundlikkus ja mõistuspärane tegutsemine pannakse proovile nii riigi, ettevõtte kui ka iga konkreetse perekonna ja inimese tasandil. Sulgeme poed, restoranid, baarid, ilusalongid ja teised ärid ning püsime kodus selleks, et kriis võimalikult kiiresti lõpetada,» kirjutas Puusepp pöördumises. 

Puusepa sõnul loevad sisulised, mitte formaalselt määrustele vastavad tegevused. «Kõigile peaks olema selge, et kaubanduskeskuste sulgemine ei olnud valitsuse kriisikomisjoni jaoks lihtne. See oli päriselt vajalik viiruse leviku tõkestamiseks. Kahjuks ei olnud korraldused piisavalt jõulised ja selged ning jäid paljudele arusaamatuks,» märkis ta. 

Pole aeg JOKK-skeemideks ja trikkideks

«See, et valitsuse juhtnöörid ei ole piisavalt selged, ei anna põhjust trikitamiseks ja JOKK-skeemide otsimiseks. Kauplused, mis lisavad valikusse paar pakki küpsiseid, nimetades ennast toidupoeks või korraldavad masse meelitavaid allahindluskampaaniaid, pikendavad aega, mil saame tagasi normaalse elu juurde pöörduda,» märkis ta. 

Puusepa sõnul leidub hulgaliselt näiteid, kus poed proovivad leiutada viise ennast siiski lahti hoida. «Mõistan, et äri jätkusuutlikkus on oluline, ent täna on ärist olulisem inimeste tervis,» lisas ta. 

«Valitsuse otsusega oleks Tallinna Kaubamaja võinud jääda vähemalt osaliselt avatuks, sest ajalooline sissepääs Gonsiori tänaval viib otse müügisaali. Ometi ei hoia me uksi avatuna. Oleme ise vastutustundlikud ja oleme endale kehtestanud rangemad meetmed,» märkis ta, lisades, et Kaubamaja suunab oma jõu e-kanalite võimekuse tõstmisele. 

«Head kaupmehed, olge otsusekindlamad kui valitsus. Head kliendid, olge targemad ja ärge minge vastutustundetu trikitamistega kaasa. Jutt on meie kõigi tervisest, aga ka paljude inimeste töökohtadest ja sissetulekutest. Mida pikem on kriis, seda kauem me ronime sealt välja.»

«Viirusel ei ole vahet, kas tegemist on kaubanduskeskusega või ehitus-, aianduspoega, mida praegusel kevadisel ajal külastab märkimisväärselt palju inimesi. Samamoodi ei tee viirus vahet, kas restoran või ilusalong asub kaubanduskeskuses või vanalinnas. Üks koht ei ole ohutum kui teine. Kui sulgeme, siis sulgeme kõik. Õpime riikide kogemusest, kus on reageeritud üheselt ja jõuliselt,» lisas Puusepp. 

Mitteelutähtsate tegevuste seiskamine üleriigiliselt, kuid samas võimalikult lühikeseks ajaks, on Kaubamaja juhi sõnul viiruse leviku takistamiseks kõige efektiivsem meetod. «Valitsuse taktika koera saba jupikaupa maha raiuda on ohtlik meile kõigile – inimeste tervisele, tervishoiusüsteemile ja kindlasti ka majandusele.»

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles