Põhjamaade Investeerimispank annab Eestile 750 miljonit laenu (6)

BNS
Copy
Martin Helme.
Martin Helme. Foto: Tairo Lutter

Põhjamaade Investeerimispank (NIB) allkirjastas Eesti riigiga 750 miljoni eurose laenulepingu 15 aastaks, mille eesmärgiks on aidata finantseerida meetmeid, mis on vajalikud koroonaviiruse pandeemia mõju leevendamiseks majandusele ja ühiskonnale.

«Tegeleme aktiivselt Eesti riigile piisava finantspuhvri tekitamisega, emiteerisime selleks esmaspäeval lühiajalisi võlakirju 200 miljoni euro ulatuses ja nüüd oleme saanud positiivse laenuotsuse NIB-lt,» ütles rahandusminister Martin Helme pressiteates. 

«Kõiki neid vahendeid on kavas kasutada Eesti majanduse, ettevõtete ja inimeste toetamiseks, et vähenda kriisi laastavat mõju ja kiirendada sellest taastumist,» lisas minister.

Viirusepuhangu mõju leevendamiseks mõeldud laen katab osa Eesti suurenenud kuludest, mille hulka kuuluvad täiendavad otsesed kulutused tervishoiusüsteemile ja kodanikukaitsele, hüvitis töötajatele sunnitud palgata puhkuse ja/või enesekarantiinist tuleneva palgakaotuse eest, toetusmeetmed kriisist kõige rohkem mõjutatud ettevõtlussektoritele, nagu väikesed ja keskmise suurusega ettevõtted, turism ja transport, teatas NIB.

Ühtlasi katab laen ka hüvitisi ettevõtetele tulu kaotuse eest ja täiendavad kulud, mis tulenevad valitsuse kehtestatud piirangutest viiruse leviku piiramiseks, nagu näiteks spordiklubide, teatrite jamuuseumide sulgemine ning karantiini kehtestamine ja riigipiiride sulgemine.

«Praegune kriis põhjustab märkimisväärseid häireid tööturul, tekitab raskusi tervishoiuteenuste osutamisel ning avaldab kahjulikku mõju finantsressursside kättesaadavusele erasektoris, eriti väikestes ja keskmise suurusega ettevõtetes. Selle laenu eesmärk on pakkuda antitsüklilist rahastamist ning leevendada Covid-19 pandeemiast tulenevaid vahetuid sotsiaalmajanduslikke  tagajärgi ühes meie liikmesriigis,» ütles NIB president ja tegevjuht Henrik Normann pressiteates. 

Põhjamaade ja Balti riikide rahvusvahelise finantsinstitutsioonina rahastab NIB projekte, mis parandavad piirkonna tootlikkust ja toovad kasu keskkonnale. Pangal on ka stabiliseeriv roll majanduskriisi ajal.

NIB on rahvusvaheline finantsasutus, mille kaasomanikeks on kaheksa liikmesriiki: Taani, Eesti, Soome, Island, Läti, Leedu, Norra ja Rootsi. Pank rahastab era- ja avaliku sektori projekte liikmesriikides ja neist väljaspool. Põhjamaade Investeerimispangal on kõrgeim võimalik krediidireiting – juhtivate reitinguagentuuride Standard & Poor’s ja Moody’s hinne AAA/Aaa.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles