Kuue kuu Euribor tõusis -0,274 protsendini

BNS
Copy
Euroopa Keskpank.
Euroopa Keskpank. Foto: DANIEL ROLAND / AFP

Pankadevahelise rahaturu intressimäär kuue kuu Euribor tõusis -0,274 protsendini.

Kuue kuu Euribor tõusis neljapäeval 0,024 protsendipunkti võrra -0,274 protsendini.

Pankadevahelise rahaturu intressinäitaja Euribor on seotud Euroopa Keskpanga (ECB) baasintressidega. ECB nõukogu otsustas 12. märtsil toimunud rahapoliitikaistungil jätta hoiustamise püsivõimaluse intressimääraks -0,50 protsenti, põhiliste refinantseerimisoperatsioonide intressimääraks 0,00 protsenti ja laenamise püsivõimaluse intressimääraks 0,25 protsenti.

ECB otsustas teha ajutiselt soodsamaks TLTRO III laenuprogrammi tingimused. «See toetab laenamist neile, kes on koroonaviiruse levikust enim mõjutatud, eriti väikese- ja keskmise suurusega ettevõtteid,» teatas keskpank.

Lisaks sellele kulutab ECB tänavu osana varaostuprogrammist riigi- ja ettevõtete võlakirjade kokkuostmisele täiendavad 120 miljardit eurot.

ECB langetas ka kapitalipuhvri reegleid, et julgustada pankasid viirusekriisi ajal laenamist jätkama. Keskpanga teatel lubatakse kapitalipuhvritel langeda ajutiselt alla lubatud määra. 

ECB uus varaostuprogramm algas 2019. aasta 1. novembrist, tempoga 20 miljardit eurot kuus. Nõukogu eeldab, et varaoste tehakse seni, kuni see on vajalik baasintressimäärade toetava mõju tugevdamiseks. Varaostud lõpetatakse vahetult enne seda, kui nõukogu hakkab ECB baasintressimäärasid tõstma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles