Apelsinimahla järsult tõusnud turuhind jõuab peagi poodi (2)

Postimees
Copy
Apelsin (Citrus sinensis)
Apelsin (Citrus sinensis) Foto: wikipedia.org.

Apelsinimahla tulevikuhind on maailmaturul kerkinud selle kuuga üle viiendiku võrra, ekspertide sõnul jõuab hinnatõus peagi ka poodidesse.

Kuna inimesed tahavad kroonaviiruse puhangu mõjul tarbida tervislikumaid tooteid, on apelsinimahla tulevikuhind märtsikuus kerkinud enam kui 20 protsendi võrra, vahendab BBC.

Nõudluse tõustes on pakkumine takerdunud transporditakistustest tingitud tarneraskuste taha. Kuna reisilennukid ei lenda, siis napib mahla turule toimetamiseks vajalikku transporti. 

Lisaks transpordiprobleemidele takistavad apelsinimahla tarnet raskused tööjõuga, kuna kasvandused peavad viiruse leviku tõkestamiseks oma palgalisi üksteisest eemal hoidma.

See on põhjustanud apelsinimahla futuuride kallinemise, mis näitavad seda, kui palju maksab jook järgmistel kuudel. Apelsinimahla futuurid ongi olnud viimase aja üldise börsilanguse vältel üks rohkem kerkinud väärtpabereid.

Kuu ajaga on Londoni börsi indeks FTSE 100 langenud üle 13 protsendi, Wall Streeti tööstusindeks Dow Jones aga alanenud enam kui 16 protsenti.

Küsimusele, kas apelsinimahla futuuride kallinemine ka poehindades kajastub, vastas maaklerfirma AxiCorp maailmaturu peastrateeg Stephen Innes: «Edastamisefekt saab olema kiire, sest apelsinimahla tootjad kannavad hinnatõusu üle supermarketitele ja teisetele ostjatele.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles