Töötukassa palgatoetused makstakse välja aprilli keskpaigaks

PM Majandus
Copy
Töötukassa teenindussaal.
Töötukassa teenindussaal. Foto: Toomas Huik

Töötukassa lubab valitsuse käivitatud ettevõtete ja töötajate toetusmeetmete raames märtsi palgatoetused välja maksta hiljemalt 15. aprilliks, kirjutab ERR.

Töötukassa pressiesindaja Annika Koppeli sõnul läheb veebipõhine taotluste esitamise infosüsteemi järgmisel nädalal testimisele ja seejärel antakse teada, millal algab avalduste vastuvõtmine.

Pärast seda, kui tööandja on oma taotluse süsteemi esitanud, läheb töötukassal viis kalendripäeva aega taotluse läbi vaatamiseks. Aprillis makstakse välja toetus ainult märtsikuu eest ja maist alates saab taotleda palgatoetust aprillikuu eest ehk et iga kalendrikuu eest tuleb tööandjal eraldi toetust taotleda. Ei saa korraga ette taotleda järgneva kuu eest, selgitas Koppel.

Töötukassa nõukogu jõudis eelmise kolmapäeva õhtul kokkuleppele, et raskustes ettevõtetes koondamise vältimiseks plaanib töötukassa hüvitada kahe kuu jooksul 70 protsenti palgast, plaanitava meetme maht on 250 miljonit eurot.

Plaani kohaselt hüvitatakse ettevõtetele, kelle käive ja tulud on järsult langenud ning kelle töötajatele ei ole tööd anda, perioodil märtsist maikuuni kahe kuu ulatuses 70 protsenti töötajate brutosissetulekust. Ettevõtted peavad hüvitise maksmises ka ise osalema.

Hüvitise saamiseks peab ettevõte täitma järgnevast kolmest tingimusest kahte: 

1. Ettevõtte käive peab olema langenud vähemalt 30 protsenti võrreldes eelmise aasta sama perioodiga.

2. Ettevõttel ei ole vähemalt 30 protsendile töötajatest tööd anda.

3. Töötajate palka on vähemalt 30 protsenti langetatud.

Taotlusi saab esitada tööandja, kuid oluline on tähele panna, et märtsis veel taotlusi vastu ei võeta. Hüvitatakse aga juba ka märtsi eest.

Töötukassa hüvitab 70 protsenti eelmise 12 kuu keskmisest brutopalgast, aga mitte rohkem kui 1000 eurot. Tööandjal on omakorda kohustus maksta töötajale lisaks vähemalt 150 eurot.

Meede kehtib tagasiulatuvalt alates 1. märtsist 31. maini, ent kompensatsiooni saab taotleda kuni kahe kuu töötasu ulatuses tööandja valitud perioodi eest selle kolme kuu sees. Seega on hõlmatud ka need töötajad, kes alates 1. märtsist on saanud juba koondamisteate.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles