Kredex: eksportijate teadmised riskide maandamisest on madalad

BNS
Copy
KredEx.
KredEx. Foto: Tairo Lutter

Kredexi Krediidikindlustuse poolt läbi viidud uuring näitab, et Eesti eksportijate üldine teadlikkus äriga seotud riskide maandamisest on suhteliselt madal.

Kredexi juhatuse liikme Rauno Mürgi sõnul oli 400 Eesti ettevõtja seas läbi viidud uuringu eesmärgiks selgitada välja ettevõtjate teadlikkus erinevastest äri kasvatamise võimalustest ja riskide maandamisest nii kodu- kui välismaal, teatas Kredex.

Kui Põhjamaades on ettevõtjad juba aastaid harjunud kasutama erinevaid vahendeid ja garantiisid võimalike riskide maandamiseks, ei tea Eestis veel 14 protsenti ettevõtjatest, mida kujutab endast näiteks krediidiriskide vastu kindlustamise võimalus ning 58 protsenti ei oska välja tuua, kuidas Eesti ettevõtted seda teha saavad.

«Samas on näha, et mida suurem on ettevõte, seda parem on nii teadlikkus äririskide kindlustamise võimalustest kui ka nende võimaluste kasutamine,» märkis Mürk.

Oma ettevõtte äririskide maandamise võimalustega kursis olevate ettevõtete ehk kolmandiku seast, kes küsitluses osalesid, on 20 protsendil kogemusi riskide maandamise lahendustega kas varasemast või tänasest päevast, mil ettevõttel on kehtiv krediidikindlustusleping.

«Kõige enam leidub selliseid ettevõtteid just tööstussektoris ning suurte ettevõtete seas, samas kui teadlikkus ja riskide maandamise võimaluste kasutamise tasu on madalam näiteks info- ja side sektoris, kutse-, teadus- ja tehnikasektoris ning mikroettevõtete seas,» lisas Mürk.

«Just väiksemad ettevõtted on need, kelle jaoks on riik püüdnud muuta rahvusvaheliste turgudega seotud äririskide maandamise võimalusi kättesaadavamaks, pakkudes võimalust nii kogu oma ekspordi kui ka ka üksikute tehingute kindlustamiseks,» tõi Mürk välja ja lisas, et töö jätkub selle nimel, et tõsta ka väikeste ettevõtete teadlikkust krediidikindlustamise võimalustest.

Rahvusvahelistel turgudel tegutsevad ettevõtjad tõid uuringus välja, et Eesti turul pole eriti valikut erinevate kindlustajate vahel, kes oleks valmis pakkuma lahendusi ka nendele eksportijatele, kes tegutsevad ebakindlatel turgudel ja ebastabiilse majanduskeskkonna tingimustes.

Kredex Krediidikindlustus on Eesti riigi poolt asutatud krediidikindlustuse pakkuja, kes pakub kindlustuslahendusi ettevõtetele, kes soovivad end kaitsta ostjate võimalike makseraskuste eest, maandada ettevõtte riske ning uutele turgudele laieneda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles