Tarnija: võlas Saaremaa Lihatööstus puges eriolukorra taha

BNS
Copy
Liha
Liha Foto: Margus Ansu

 OÜl Saaremaa Lihatööstus on tekkinud suur võlg tarnija ees, kelle väitel toob ettevõte maksete viivitamise põhjuseks eriolukorra väljakuulutamise, kirjutab Meie Maa

AS Valjala Söödatehas saatis 13. märtsil Saaremaa Lihatööstusele meeldetuletuse tasumata arvete kohta. Kolm päeva hiljem saadi kirjalik vastus, milles lihatööstus põhjendab tasumata arveid tekkinud kriisiolukorraga ning käsitleb seda vääramatu jõuna.

Vastuskirjas viitab lihatööstus Saaremaa valla kriisikomisjonile, kes on tunnistanud Saaremaa toiduainetööstused eluliselt vajaliku teenuse osutajateks piirkonnas. Lihatööstus on saanud komisjonilt ülesande suurendada laovarusid elanikkonna varustamiseks liha ja lihatoodetega eriolukorra tingimustes, mistõttu ei ole lihatööstusel võimalik määramata aja jooksul täita oma lepingulisi kohustusi.

Valjala Söödatehas ASi juhatuse liikme Raul Maripuu sõnul on lihatööstus faktooringlepingu alusel võlgu üle 100 000 euro tarnitud sealiha eest, mille kohta esitatud arvete maksetähtajad jäävad ajavahemikku 15.–28. veebruar 2020. Seega ei saa Maripuu hinnangul maksetega hilinemise tegelik põhjus olla 12. märtsil välja kuulutatud eriolukord, vaid seda püütakse ära kasutada põhjendusena.

Teisipäeval, 17. märtsil pöördus Maripuu kirja teel Saaremaa vallavanema Madis Kallase poole küsimusega, kas kriisikomisjon on lihatööstuse vastuskirjas nimetatud korraldused andnud ning sai juba samal päeval vastuse. Vallavanem kirjutas, et pühapäeval, 15. märtsil toimus Saaremaal koroonaviiruse leviku tõkestamise ja sellega seonduvate sündmuste lahendamise komisjoni koosolek, kus arutati ettevõtete vajadusi eriolukorras. Osalema oli kutsutud ka Saaremaa lihatööstuse juhatuse liige Kaie Rõõm-Laanet.

Kirjas Maripuule rõhutas Kallas, et komisjon ei ole võtnud rolli ega vastutust kahe eraõigusliku isiku vahelistes lepingulistes suhetes. Samuti ütles Kallas, et komisjon ei saa anda eraettevõtjatele siduvaid ülesandeid, vaid üksnes soovitusi ning et antud soovitus kohalikele ettevõtjatele ei ole kindlasti see, et oma strateegilise varu tagamiseks võivad nad teistele ettevõtjatele arved maksmata jätta.

Saaremaa Lihatööstuse kinnitusel on Raul Maripuu on meelevaldselt tõlgendanud Saaremaa Lihatööstus OÜ 16. märtsi pöördumist. «Loomulikult ei saa Madis Kallas anda korraldusi kahe eraõigusliku ettevõtte vahelistes suhetes. Omavahelisi suhteid reguleerib seadus,» märkis lihatööstus.

Loe artiklit Meie Maast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles