Väikefirmade liit: kõik peale toidupoe ja apteegi tuleks kinni panna (7)

BNS
Copy
EVEA president Heiki Rits.
EVEA president Heiki Rits. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Väikeste- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsioon (EVEA) palub valitsusel sulgeda ajutiselt kõik kauplused peale toidupoodide ja apteekide. 

EVEA  pöördus 23. märtsil majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi poole ettepanekuga sulgeda ajutiselt valitsuse otsusega kõik kauplused ja teenindusettevõtted, kus toimub näost näkku või füüsiline kontakt kliendiga. Ettepanek ei puuduta tootmisettevõtteid, mis suudavad garanteerida oma töötajate ja toodangu ohutust. Eelkõige soovib EVEA peatada nakatumise lainet ja vähendada sellega kaasnevat laastavat majanduslikku mõju. 

EVEA presidendi Heiki Ritsi sõnul on nende poole pöördunud arvukad väikeettevõtjad, kelle hinnangul äri lahtihoidmine kaubanduskeskustes või vanalinnas üksnes suurendab nende töötajate ja klientide nakatumise ohtu ning ei too enam üldse tulu, samal ajal põhjustades püsivaid kulusid.

Pakutava radikaalse otsuse puhul on oluline, et tegevuse peatamine oleks lühiajaline ja et lisaks toidukaupadele ning ravimite kättesaadavusele oleksid avatud ka tanklad ja toimiksid tõrgedeta kullerteenused ja pakiautomaadid, sest see võimaldaks osaliselt jätkata müügitegevust ja katta paljud muud tarbijate vajadused e-kaubanduse kaudu.

EVEA leiab, et täiendavate piirangute kehtestamisel tuleks saata turuosalistele selge ning juriidiliselt põhjendatud signaal, et tegemist on vääramatu jõuga ning vaatamata plaanitavatele kriisiabimeetmetele tekib vältimatu kahju majandusele, mida peavad solidaarselt jagama kõik.

EVEA kutsub ettevõtjaid olema kompromissialtid ja leppima oma äripartneritega vastastike möönduste tegemises, sh kutsume äripindade üürileandjaid oluliselt vähendama eriolukorra ajal seiskunud ettevõtetele rendihindu, lisaks andma üürnikele maksepuhkust eriolukorra lõpuni, ja vähemalt sellele järgnevaks kaheks kuuks.

Samas palub EVEA ettevõtjaid mitte peatada arvete tasumist oma koostööpartneritele, tuginedes üksnes üldisele eriolukorrale, sest see ei ole juriidiliselt vabandatav ning tekitab vastastikuste võlgade kuhjumist ja «doominoefekti» ning veelgi süvendab likviidsuse kriisi.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles