EASi esindaja Hiinas: majandus näitab paranemise märke

Ilaria Perla
, EASi ekspordinõunik Pekingis
Copy
Töötajad Hubeis.
Töötajad Hubeis. Foto: STR/AFP

Kaks kuud pärast uut tüüpi koroonaviiruse puhangut näitab Hiina majandus esimesi paranemise märke, kirjutab EASi ekspordinõunik Pekingis Ilaria Perla.  

Hiina ühe enimlevinud maksevahendi WeChat Pay andmed viitavad sellele, et peale isolatsioonimeetmete leebumist hakkasid Hiina tarbijad hoogsalt kulutama – kõige kiiremini on tõusnud iluteenuste (+356 protsenti), kiirlogistika ehk kulleriteenuste ja suupistete müük.

Pärast Hiina linnade sulgemist võtsid ka sealsed ettevõtted viiruse leviku tõkestamiseks meetmed kasutusele. Selleks kasutati paindlikku tööaega, kaugtööd või mõnel juhul töö täielikku peatamist. Euroopa Liidu kaubanduskodade korraldatud uuringute kohaselt seisavad Hiinas tegutsevad Euroopa ettevõtted silmitsi peamiselt kolme tüüpi väljakutsetega. Esiteks personaliväljakutsed ehk töötajate puudus kohustusliku karantiininõude tõttu. Teiseks finantsväljakutsed ehk negatiivne mõju käibele ja probleemid rahavoogudega ning suutmatus teha investeerimisotsuseid. Kolmas peamine probleemide allikas oli logistika ehk transpordipiirangud, viivitused tootmises ning tarneahelate katkemine.

Vaatamata erinevat tüüpi probleemidele loodavad 30 protsenti vastanutest jätkata tavapärast tegevust märtsi lõpuks. Tõenäoliselt muutuvad need ootused ka reaalsuseks, sest Jiangsu, Shangdongi, Zhejiangi ja Guangdongi provintside tööstused ja tehased on asunud oma tegevust jätkama.

Leedo puitmajatehas käivitas töö

Hiinas tegutsevad Eesti ettevõtted, kellega EAS on koostööd teinud, on ka meiega oma kogemusi jaganud. Näiteks Eesti rõivabrändi Huppa Pekingi kontor oli peaaegu kaks kuud suletud, kuid nende kohalik töötaja jätkas tegemisi kodukontorist. Kuigi otsene müügitöö oli häiritud, siis planeeritakse nüüd potentsiaalset näitusel osalemist juba 2020. aasta juulis.

Viirusest tugevalt mõjutatud Hubei piirkonnas asuv Saare Erek pidi oma tootmise kaheks kuuks katkestama, kuid eelmisel nädalal said oma tootmise jälle avada. Kuna epideemia tõttu tuleb endiselt iga päev uusi kohandusi teha, siis täies mahus veel toota ei saa. Kindlasti on nende äritegevus saanud löögi, kuid nad jäävad tuleviku suhtes lootusrikkaks.

Vaatamata keerulisele olukorrale on ka näiteks Saku Õlletehas on viiruse puhangu keskel tarninud Hiinasse kolm konteinerit, millest üks konteineritest on juba jõudnud Hiinasse ja läbib tolliprotseduure ning ka ülejäänud kaks jõuavad eeldatavasti peatselt sihtkohta.

Näpunäited ettevõtetele

Kindlasti on praegu kõige olulisem inimeste ja töötajate ohutuse tagamine ning kui muidu on oluline ka turul kohal käia, siis hetkel seda soovitada ei saa. Siiski on võimalik ettevõtetel, kes Hiina turust mõtlevad või seal juba äri ajavad praegust olukorda ära kasutada.

Selleks vaadake üle oma Hiina turu äristrateegia ning võtke aega turu analüüsimiseks. Uued poliitilised otsused ja suunad võivad luua uusi võimalusi ning siis tuleb esimesena kohal olla. Loomulikult on mõistlik juba olemasolevate või ka uute partneritega digikanalite vahendusel suhteid hoida ja arendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles