Müller: peaksime majanduslanguseks valmis olema (9)

BNS
Copy
Eesti Panga president Madis Müller
Eesti Panga president Madis Müller Foto: Kuvatõmmis videost

Eesti Panga presidendi Madis Mülleri sõnul pöördub majanduskasv tänavu languseks, hiljemalt nädala jooksul avaldab keskpank ka konkreetsemad stsenaariumid.

Müller rääkis esmaspäevasel riigieelarve kontrolli erikomisjoni istungil, et tänavune teine kvartal tuleb väga raske ja juba esimese kvartali lõpp saab olema keeruline. See, kui suureks majanduslangus aasta lõikes kujuneda võib, sõltub tema sõnul eriolukorra ja piirangute kestusest Eestis ning teistes riikides.

Kehtestatud piirangud annavad keskpanga presidendi sõnul tugevaima löögi töötlevale tööstusele, mis on peamine eksportija, samuti majutusele, toitlustusele, meelelahutusele ja teistele sektoritele.

Ta märkis, et lisaks otsestele piirangutele suurendab majanduslangust ka muutus tarbijakäitumises – inimesed hakkavad lähiajal oma kulutusi piirama, kuna paljud töötajad seisavad silmitsi sissetulekute kahanemisega.

Valitsus teatas 19. märtsil, et laseb koroonaviiruse mõjude leevendamiseks käiku majandusmeetmete paketi, mille suuruseks on kaks miljardit eurot. Müller ütles, et keskpanga hinnangul on esimene pakett üldjoontes hästi sihitud.

Teise pensionisamba maksete peatamist Müller aga mõjusaks meetmeks ei pea ja seda ka ei soovita.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles