Swedbank võttis eksjuhi kuldsed käerauad tagasi

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Birgitte Bonnesen.
Birgitte Bonnesen. Foto: JANERIK HENRIKSSON/AFP

Swedbank teatas täna, et aasta tagasi vallandatud endine tegevjuht Birgitte Bonnesen jääb ilma lubatud 2 miljoni eurosest lahkumishüvitisest.

Pank teatas, et otsus on seotud Eesti ja Rootsi finantsinspektsiooni otsustega, mille kohaselt sai Swedbank AB 4 miljardit Rootsi krooni trahvi ja hoiatuse Rootsi inspektsioonilt ning ettekirjutuse Eestist. 

Lisaks avaldati täna panga sisejuurdluse tulemused, mis näitasid, et Swedbanki rahapesu tõkestamised meetmed olid läbikukkunud. Seega ei hakata endisele juhile maksma lahkumishüvitist, mis pidi käivituma sellest reedest.

Panga nõukogu otsustas ka, et Bonnesenilt ei nõuta kahjutasu. 

Bonnesen töötas Swedbankis kokku 32 aastat, kuni ta kutsuti mullu märtsis ametist tagasi. Panga nõukogule osutus viimaseks piisaks Rootsi majanduskuritegude büroo päev varem tehtud avaldus, et lisaks siseteabe lekitamisele suuraktsionäridele kahtlustatakse panka ka börsi ja avalikkuse eksitamises. 

Vallandatud Bonnesen andis toona lühiintervjuu Rootsi ajalehele Expressen, milles ütles, et tunneb, et pole midagi valesti teinud. «Olen pangas töötanud enam kui 30 aastat ning olen uhke kõige üle, mida seal teinud olen. Absoluutselt, seda ma olen!» ütles ta.

Intervjueerija küsimusele, kas Bonnesen tunneb, et ei ole midagi valesti teinud, vastas Swedbanki eksjuht jaatavalt. Ta märkis, et viimased kuus kuud on olnud stressirohked, ent kõik saab korda.

«Kui pank on su südame lähedal, siis võitled selle eest, mida pead õigeks. Ma teen seda,» rääkis ta Expressenile.

Mis temast edasi saab? Bonnesen vastas, et seda tuleb küsida panga käest. «Nüüd algab mu uus elu,» ütles ta. «Ärge unustage, et ma ei ole vaene. Ja varsti olen 63.»

Nimelt oleks Bonneseni lahkumishüvitis olnud 21,5 miljonit Rootsi krooni ehk pea 1,93 miljonit eurot, kirjutavad Rootsi väljaanded.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles