Kiireim superarvuti tuvastas 77 kemikaali, mis võivad takistada koroonaviiruse levikut (3)

Postimees
Copy
IBM
IBM Foto: © Lucy Nicholson / Reuters/REUTERS

Maailma kiireim superarvuti, IBMi Summit tuvastas 77 kemikaali, mis võivad takistada koroonaviiruse levikut.

IBMi superarvuti jooksutas tuhandeid simulatsioone, et analüüsida millised ravimiühendid võiksid takistada koroonaviiruse levikut rakkudes, tuvastades neid 77, vahendas CNN.

Tennessee' osariigis paikneva Oak Ridge’i riikliku laboratooriumi, kus Summit asub, teadlased avaldasid oma uuringu tulemused ajakirjas ChemRxiv.

Summiti tellis 2014. aastal USA energiaministeerium, et selle abil lahendada maailma probleeme. Selle võimsus on 200 petafloppi, mis tähendab arvutuskiirust 200 kvadriljonit arvutust sekundis – miljon korda kiiremini kui maailma võimsaim sülearvuti.

Summit on varem tuvastanud rakusüsteemi mustreid, mis eelnevad Alzheimeri tõvele, analüüsinud geene, mis soodustavad sõltuvusi, ja prognoosinud kliimasimulatsioonide põhjal äärmuslikke ilmastikutingimusi.

Viirused nakatavad peremeesrakke neisse geneetilist materjali sisestades. Summit püüdis leida ravimiühendeid, mis võiks seda siduda ja leviku peatada.

Oak Ridge’i labori teadur Micholas Smith lõi jaanuaris avaldatud teadustöö andmete põhjal koroonaviiruse mudeli ja analüüsis Summiti abil, kuidas viiruse proteiini aatomid ja muud osakesed reageerivad eri ühenditele. Superarvuti jooksutas simulatsioone üle 8000 ühendiga, mis võiks siduda viiruse proteiini, mis omakorda võiks piirata selle levikuvõimet.

Järgnevalt jooksutab uurimismeeskond simulatsioone veelkord, kasutades sel kuul avaldatud täpsemat mudelit. Seejärel tuleb aga hakata tuvastatud ühendeid laboris katsetama, millised neist päriselus toimivad.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles