Eriolukord lööb valusalt bussifirmasid

BNS
Copy
Bussijaam.
Bussijaam. Foto: Urmas Luik

Koroonaviiruse põhjustatud eriolukord on andnud tugeva löögi transpordiettevõtetele ja reisijate arv on kukkunud üle 80 protsendi, teatas laupäeval ETV uudistesaade «Aktuaalne kaamera».

Kõige raskemas seisus on vaid piletitulust elatuvad kommertsliinid, mis tähendab, et riigi abita võib linnadevaheline bussiliiklus seisma jääda. Kui märtsi alguses väljus Tallinna bussijaamast 178 reisi päevas, siis esmaspäeval väljub 53. Koroonaviiruse ja eriolukorra tõttu on vaid piletitulust elatuvate linnadevaheliste liinide reisijate arv kukkunud 83 protsenti.

Tallinna bussijaama ja bussipiletite müügikeskkonna TPilet juht Ingmar Roos ütleb, et kommertsliinide rahavood on täielikult ära kukkunud.

«Tõenäoliselt mõne nädala jooksul tekib olukord, kus bussiettevõtted lihtsalt pankrotistuvad, muutuvad maksejõuetuks ja ei suuda teenindada,» ütles Roos.

Majandus- ja taristuminister Taavi Aas ütleb, et ilmselt peab riik linnadevahelise bussiliikluse käigushoidmiseks hakkama reise tellima. Tema sõnul on kõige suurem probleem praegu Tartust lõuna poole suunduvate reisidega.

Kommertsliinide kõrval on lisaraha vajadus aga ka riigi poolt doteeritaval ühistranspordil - näiteks maakonnaliinid vajavad aprilli lõpuni juurde 286 000 eurot ja saartevaheline parvlaevaliiklus 575 000.

80 protsenti on vähenenud ka rongireisijate arv, kuid Elron esialgu lisaraha ei küsi, vaid proovib kokku hoida. Palgakärbe võib ulatuda kuni 30 protsendini, ehkki ettevõte loodab hakkama saada vähemaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles