Ettevõtjad tulid riigile appi: jagatakse arvuteid, telke ja autoremonti (1)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Ettevõtjad on nõus riigile tasuta autoremonditeenust pakkuma. Pilt on illustratiivne.
Ettevõtjad on nõus riigile tasuta autoremonditeenust pakkuma. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Ei ole ainult nii, et ettevõtjad riigilt kogu aeg midagi tahavad. Viimase keerulise nädala jooksul on paljud firmad soovinud ise valitsusele appi tulla. 

Sel nädalal teatas Eesti IT-minister Kaimar Karu, et tema postkast kubiseb ettevõtjate kirjadest, kes soovivad riiki koroonakriisi leevendamisel aidata. Seetõttu tuli luua spetsiaalne veebiplatvorm, mis erasektori ettepanekud kokku koguks. Sündis Paku Abi.

Kolme päeva jooksul on laekunud juba 112 abipakkumist. Õla on soovinud alla panna nii ettevõtjad kui ka eraisikutest spetsialistid. Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi pressiesindaja Laura Laaster tõi Postimehe palvel välja mõned näited, mida neile pakutakse:

  • Sülearvutid
  • 24/7 autoremondi teenus, ennekõike kiirabi- ja päästeautodele
  • Kõnekeskuse teenus kõnede massiliseks vastuvõtmiseks kui ka väljahelistamiseks
  • Tõlketeenused
  • Erinevad turunduse, disaini ja sisuloomepakkumised, sh fotograafiateenus
  • Elektroonika ja tarkvara ekspertiis, samuti meditsiiniseadmete erakorraline parandamine
  • Videokonverentside ja ülekannete teostamine ja tugi
  • Majutus- ja tööruumid
  • Telgid ja mööbel
  • Kontaktid ja koostöö Hiina tehastega, kes saaks maske toota
  • Transport ja ekspressveod Eestis, näiteks töövahendite vedamiseks
  • Üks ajakirjanik pakkus abi kajastamisel

Laaster täpsustas, et mõned ettevõtjad pakuvad abi tasuta, mõned teevad seda soodustingimustel. «Oleme siiralt tänulikud kõigile ettevõtetele ja inimestele, kes oma abi pakuvad ja kindlasti püüame kasutada nii palju kui saame ja võimalik,» ütles ta.

Nendega, kelle pakutud kaup või teenus riigile kohe ära kulub, võetakse õige pea ühendust. «Iga asja puhul muidugi ei pruugi vajadust tekkida, aga sellisel juhul ei peaks inimene ennast kindlasti kuidagi halvasti tundma. Vastupidi, siin on pakkumisi seinast seina ja kunagi ei tea ette, mis abi vaja võib minna,» kinnitas Laaster.

On ka ettevõtteid, kes soovisid abi anda juba enne vastava portaali käivitamist. Näiteks Eesti idufirma Veriff, mida juhib Aasta ettevõtjaks pärjatud Kaarel Kotkas, on lubanud mittetulundusühingutele ja sihtasutustele annetada miljon tasuta verifitseerimist. Kuna lähikontakte teiste inimestega on soovitatud vältida, on Veriffi teenusest kasu kõigil neil asutustel, kes peavad inimest üle interneti tuvastama ja kindlaks tegema, kas inimene on ikka see, kes väidab end olevat.

On teisigi näiteid. Pirital asuv Pirita Marina Hotel & Spa tegi peaminister Jüri Ratasele ettepaneku, et kui koroonahaiged enam haiglatesse ära ei mahu, võivad nad ise raviasutuseks hakata, kuna neil on selleks suurepärased tingimused.

Veebilehel www.eesti.ee/pakunabi saavad end kirja panna ettevõtted, kellel on koroonaviirusest tingitud eriolukorras jäänud üle seadmeid, töövahendeid või muid ressursse ning inimesed, kellel on pakkuda teadmisi või oskuseid, millest kriisi lahendavatele riigiasutustele võiks abi olla.

Kui kõnealune portaal on mõeldud eeskätt ettevõtetele, siis inimesed, kes tahaksid vabatahtlikuna kriisiga toime tulemisse panustada, saavad pöörduda portaali Vabatahtlike Värav, kuhu peagi koondatakse kokku erinevad võimalused vabatahtlikuna kaasa löömiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles