Kuue kuu Euribor tõusis -0,345 protsendini.

BNS
Copy
Euroopa Keskpank.
Euroopa Keskpank. Foto: DANIEL ROLAND / AFP

Kuue kuu Euribor tõusis neljapäeval 0,015 protsendipunkti võrra -0,345 protsendini.

Pankadevahelise rahaturu intressinäitaja Euribor on seotud Euroopa Keskpanga (EKP) baasintressidega. EKP nõukogu otsustas 12. märtsil toimunud rahapoliitikaistungil jätta hoiustamise püsivõimaluse intressimääraks -0,50 protsenti, põhiliste refinantseerimisoperatsioonide intressimääraks 0,00 protsenti ja laenamise püsivõimaluse intressimääraks 0,25 protsenti.

EKP otsustas teha ajutiselt soodsamaks TLTRO III laenuprogrammi tingimused. «See toetab laenamist neile, kes on koroonaviiruse levikust enim mõjutatud, eriti väikese- ja keskmise suurusega ettevõtteid,» teatas keskpank.

Lisaks sellele kulutab EKP täiendavad 120 miljardit eurot.

EKP langetas ka kapitalipuhvri reegleid, et julgustada pankasid viirusekriisi ajal laenamist jätkama. Keskpanga teatel lubatakse kapitalipuhvritel langeda ajutiselt alla lubatud määra. 

EKP teatel algab uus varaostuprogramm 1. novembrist tempos 20 miljardit eurot kuus. Nõukogu eeldab, et varaoste tehakse seni, kuni see on vajalik baasintressimäärade toetava mõju tugevdamiseks. Varaostud lõpetatakse vahetult enne seda, kui nõukogu hakkab EKP baasintressimäärasid tõstma.

2015. aasta märtsi alguses teatas EKP, et alustab avaliku sektori võlakirjade kokkuostuprogrammi, mis võib mõjutada ka Euribori. Sama aasta detsembri alguses teatas keskpank, et pikendab programmi kestust kuue kuu võrra ning lubab osta ka kohalike omavalitsuste võlapabereid. 2016. aasta aprillist lisandusid programmi ka eurovõlakirjad, mille on emiteerinud erafirmad, välja arvatud pangad.

Peale 14. juunil toimunud istungit teatas EKP, et alates septembrist vähendatakse varaostuprogrammi 30 miljardilt eurolt kuus 15 miljardile ning 2019. aastast programm lõppeb. 13. detsembri istungiga otsustaski EKP varaostuprogrammi lõpetada, kuid reinvesteerib varaostukava raames ostetud aegumistähtajani jõudnud väärtpaberitelt laekuvaid põhiosa tagasimakseid pikema aja jooksul pärast EKP intressimäärade tõstmise alustamist, ning igal juhul seni, kuni see on vajalik soodsate likviidsustingimuste ja küllaldaselt toetava rahapoliitilise kursi säilitamiseks.

2016. aasta juunis käivitas EKP programmivooru, andmaks rahapoliitika avaoperatsioonide kõlblikeks vastaspoolteks olevatele krediidiasutustele võimaluse osaleda sihtotstarbelistes pikemaajalistes refinantseerimisoperatsioonides (TLTRO). Sooduslaenu annab EKP kokku neljal korral, neist esimene voor toimus 2016. aasta juuni lõpus. Intress võib ulatuda -0,4 protsendini.

7. märtsil teatas keskpank, et käivitab uue TLTRO programmivooru. Programm algab 2019. aasta septembris ning kestab 2021. aasta märtsini. Laenu annab keskpank kord kvartalis kaheks aastaks. Laenude intressimäär on seotud põhiliste refinantseerimisoperatsioonide intressimääraga, mis on praegu tasemel 0.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles