Globaalne rahauputus rahustas turge (2)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
New Yorgi börs pärast 19. märtsi kauplemispäeva lõppu.
New Yorgi börs pärast 19. märtsi kauplemispäeva lõppu. Foto: LUCAS JACKSON/REUTERS

Maailma riikide keskpankade sekkumine turgudele ja valitsuste lubadused majandused rahaga üle külvata stabiliseerisid vähemalt mõneks ajaks finantsturud ning eile enamik börse tõusis.

Euroopa suuremad börsid kerkisid kaks kuni kolm protsenti.

USA börsid olid volatiilsemad ning Dow Jonesi tööstuskeskmine kerkis päeva lõpuks 0,9 protsenti, peamiselt tehnoloogiasektorit esindav Nasdaqi indeks 2,3 protsenti.

Tegemist on ilmselt siiski ajutise hingetõmbega.

«See on turg, millel pole mitte midagi, mis seda stabiliseeriks,» ütles The Wall Street Journalile investeerimispanga Charles Schwab globaalsete investeeringute peastrateeg Jeffrey Kleintop. «Niikaua, kui me ei näe juhtumite (koroonaviirusse haigestunute arvu – T.O.) tippu, ei näe me ka tõenäoliselt turu põhja,» lisas ta.

Pandeemia esimesed mõjud on juba näha USA statistikas. Esimest korda töötuabiraha saajateks registreerunute arv tegi eelmisel nädalal suurima hüppe alates 2017. aasta septembrist.

Kuid analüütikud kardavad, et lähinädalatel see number kasvab.

«Kui me näeme, et terved majandused või terved populatsioonid lõpetavad tegevuse, on sellel massiivne majanduslik mõju ja mitte keegi ei tea, kaua see kestab,» ütles majanduslehele investeerimispanga State Street Global Advisors Euroopa, Lähis-Ida ja Aafrika turgude investeerimisstrateegia juht Altaf Kassam.

Euroopa Keskpank teatas ööl vastu eilset erakorralisest võlakirjade ostuprogrammist, mille maht on 750 miljardit eurot, loodetakse, et see vähendab muret euroala kõige suurema võlakoormusega riikide pärast.

«Kindlus võlakirjaturul on peamine, sest koroonaviiruse tõttu näeme ilmselt laialdast eelarvemahtude kasvamist,» ütles varahaldusettevõtte Newton Investment Management portfellijuht Paul Markham.

Turgudele sekkusid ka USA keskpank ja Suurbritannia keskpank.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles