Esimene tanklakett langetas pika hambaga kütuse hinda (30)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Tankla.
Tankla. Foto: Tairo Lutter

Alexela langetas bensiini hinda 5 senti liitrist ja diislikütuse hinda 4 senti liitrist. See tähendab, et bensiin maksab nüüd 1,249 ja diislikütus 1,239 eurot liitrist.

Eesti avalikkus, kütusetarbijad ja poliitikud on oodanud hinnalangust juba viimased 10 päeva, mil nafta hind maailmaturul kokku kukkus. Ometi püsisid sel ajal hinnad tanklates paigal. Postimees kirjutas loo, kus arvutas, et tanklad võtavad meilt liitri pealt 10 senti rohkem kui tavapäraselt. 

Alexela tegevjuht Aivo Adamson ütles, et kuigi avalikkuses väidetakse vastupidist, on viimase kolme nädalaga langenud Euroopas kütusehinnad enim just Eestis. Seda väidet lugenud, võtsid Postimehega ühendust lugejad Soomest, kes ütlesid, et seal on viimastel nädalatel langenud bensiini hind suisa 20 senti. Postimees avaldas eilegi piltuudise, et Austrias Viinis sai bensiiniliitri kätte 99 sendiga. 

Kõigest hoolimata kinnitas Adamson, et nad ei aja taga kasumimarginaali, vaid jutt on heitlikel aegadel ellujäämisest ja rahavoogude juhtimisest. «Elutähtsa teenuse osutajana ei ole me valitsuse käivitatava majandusmeetme paketi kõlblikud, vaid peame leidma iseseisvalt ettevõtte ja tööandjana viise, kuidas rohkem kui 30 protsenti langenud müügimahuga opereerida selliselt, et nõutud teenus oleks jätkuvalt tagatud,» nentis Adamson.

Poliitikud ähvardavad

Alexela tegevjuht rääkis, et kütusehindasid ei saa võrrelda viirusele eelnenud perioodi ja tänaste aegadega. «Ettevõtete kulu- ja tulubaasid on kardinaalselt muutunud ja see puudutab kõiki sektoreid, sh kütuseettevõtteid. Sellest tulenevalt ei saa omavahel võrrelda kütuste tänast ja eilset hinnastamist.»

Lisaks on tema sõnul oluline mõista, et kindlasti ei saa kütuste jaemüügihinnad langeda protsentuaalselt sama palju kui maailmaturuhind, sest jaemüügihinnast 60 protsenti moodustavad kütuse hinnas riigisisesed maksud.

«Kütus on Eestis väikese marginaaliga ja kõrge aktsiisiga toode, millele on kriisiolukord toonud juurde seninägematuid kulutusi,» rääkis Adamson.

Samal ajal on nafta hind kukkunud viimase 17 aasta madalaimale tasemele. Täna hommikul maksis naftabarrel kõigest 24 dollarit. Pea 10 päeva põhjas olnud nafta hind on pannud Eesti poliitikuid küsima, miks on meie tanklates hinnad kivistunud. Nii Henn Põlluaas kui ka Martin Helme on märku andnud, et kui hinnad alla ei tule, võidakse kehtestada bensiiniliitrile hinna ülempiir, millest kallimalt müüa ei tohi. 

Kommentaarid (30)
Copy
Tagasi üles