Turvafirmad hädas: tööjõud on karantiinis ja kaitsemaskide hind tõuseb lakke

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
vangivalvur
vangivalvur Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Eesti turvaettevõtete liit pöördus majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi poole, sest töötajatel pole võimalik end koroonaviiruse suhtes piisavalt testida ning kaitsemaskide hinnad on tõusnud paari nädalaga kümme korda.

Eesti turvaettevõtete liidu tegevjuhi Andre Lillelehe sõnul on tekkinud olukord, kus vahetustesse planeeritud turvatöötajad jäävad iga päev kümnete kaupa ennetavasse karantiini. Kuna töötajatel puudub võimalus ennast vajaduse ilmnemisel testida, siis jäädakse karantiini valdavalt igaks juhuks, vältimaks võimalikku nakatumist.

«Selle tulemusel jääb vahetustes töötajaid järjest vähemaks ja valvatavatele asutustele, ettevõtetele pole enam varsti võimalik turvatöötajaid leida. Paljudes ühiskonnale olulistes kohtades suurenevad seetõttu kohe turvariskid. Seepärast tuleb leida võimalus turvatöötajate kiireks vajadusepõhiseks testimiseks, et anda eesliinil töötavatele inimestele kindlus, kas ta on viiruse kandja või mitte. Negatiivse testi tulemuse korral saab inimene muude terviseprobleemide puudumisel naasta vahetustesse turvatöö ülesannete täitmisel,» ütles Lilleleht.

Ta lisas, et turvatöötajad vajavad kaitse- ja desinfitseerimisvahendeid nakatumise vältimiseks, sest olemasolevad varud hakkavad otsa lõppema.

«Turvaettevõtted on siiani ise tavakorras hankinud ja oma töötajatele välja jaganud desinfitseerimisvahendeid, kummikindaid ja näomaske. Need varud on aga otsa lõppemas ning uute hankimine pole võimalik või on osutunud ebamõistlikult kalliks,» ütles Lilleleht. Ta tõi näiteks, et kui kaks nädalat tagasi oli võimalik soetada nelja euroga karp näomaske, siis vahepeal said kõikjalt maskid otsa ja nüüd küsitakse sama karbi eest 40 eurot. Lisaks lubatakse Lillelehe sõnul, et hind kasvab veelgi.

«Turvaseaduse alusel iga päev meie ümber valve- ja kaitsetegevust tagavad turvatöötajad on tänases kriisisituatsioonis eesliinil, nagu ka politseinikud ja meedikud. Nende töö riigi väravates, elutähtsate teenuste pakkujate juures, riigi ja omavalitsuse asutustes, ettevõtetes, sularaharingluse tagamisel, inimeste, korra ja vara kaitsel on ühiskonna turvalisuse hoidmisel hädavajalik. Paraku on turvaettevõtted jõudnud praeguseks olukorda, kus vajavad oma tegevuse jätkamiseks riigilt kohest abi,» ütles liidu tegevjuht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles