Euroopa Keskpank ostab seoses koroonakriisiga 750 miljardi euro eest varasid (5)

Copy
Euroopa Keskpank.
Euroopa Keskpank. Foto: DANIEL ROLAND / AFP

Euroopa Keskpank ostab seoses koroonakriisiga 750 miljardi euro eest väärtpabereid, laiendab kommertspaberite ostmise programmi ka finantssektorist väljapoole ja leevendab tagatisele esitatud tingimusi.

Euroopa Keskpanga (EKP) nõukogu otsustas käivitada uue ajutise era- ja avaliku sektori väärtpaberite ostu programmi eesmärgiga astuda vastu rahapoliitika ülekandemehhanismi ning euroala majandusväljavaate riskidele, mille on kaasa toonud koroonaviiruse puhang.

Pandeemiast tingitud ostuprogrammi (PEPP – Pandemic Emergency Purchase Programme) kogumahuks on 750 miljardit eurot. Oste viiakse läbi kuni 2020. aasta lõpuni ja selle alla kuuluvad kõik varakategooriad, mis on lubatud vastavalt praegusele varade ostu programmile.

Avaliku sektori väärtpaberite ostmisel on paigutuse etaloniks üle jurisdiktsioonide rahvuslike keskpankade kapitali märkimise alus. Teisisõnu, eri riikide võlakirju ostetakse vastavalt sellele, milline on nende osakaal EKP kapitalis. Keskpank rõhutab siiski, et samal ajal sooritatakse oste paindlikult, mis toob kaasa ostuvoogude jaotuse kõikumisi ajas, üle varaklasside ja jurisdiktsioonide.

Kreeka riigi väärtpaberitele tehakse uue ostuprogrammi raames kõlblikkuse tingimuste osas erand.

EKP nõukogu lõpetab ostuprogrammi siis, kui otsustab, et koroonaviiruse kriisifaas on läbi, aga igal juhul mitte enne käesoleva aasta lõppu.

Ühtlasi laiendab EKP korporatiivsektori ostuprogrammi (CSPP, corporate sector purchase programme) ka finantssektorivälistele kommertspaberitele, millega muutuvad kõik piisava krediidikvaliteediga kommertspaberid CSPP raames kõlblikuks.

Lisaks leevendab EKP tagatise tingimusi, reguleerides tagatiseraamistiku peamisi riskiparameetreid. Täpsemalt laiendatakse täiendavate krediidinõuete (ACC, Additional Credit Claims) ulatust, et see hõlmaks nõudeid, mis on seotud korporatiivsektori rahastamisega. Selle eesmärgiks on kindlustada, et vastaspooled saaks täielikult ära kasutada Eurosüsteemi refinantseerimistoiminguid.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles