Täna on maailma börsidel taas verine päev

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Kauplejad New Yorgi börsil
Kauplejad New Yorgi börsil Foto: LUCAS JACKSON/REUTERS

Kui eile oli maailma börsidel ilus tõusupäev, siis täna on olukord vastupidine ning Euroopa börsid on suures languses.

Euroopa suuremate börside aktsiaindeksid oli keskpäevaks kukkunud neli kuni viis protsenti. USA aktsiaturud tõotavad börsipäeva alustada suure langusega, sest investoritel on kõhklused, kas erinevate riikide valitsuste väljapakutavad abinõud on ikka piisavad koroonaviiruse pandeemiast põhjustatava majanduslanguse ärahoidmiseks.

«Väljahõigatud abinõud pehmendavad majandust, ärisid ning kodumajapidamisi tabavaid lööke ja ma kujutan ette, et kiirendavad tunduvalt aktsiatõusude taastumist, kui see ükskord tuleb,» kirjutas maaklerfirma OANDA Euroopa ja Põhja-Aafrika turgude vanemanalüütik Craig Erlam klientidele. «Aga praegu investorid siiski ei tea, millal taastumine algab ja kui palju kahju vahepeal saadakse. Seepärast ongi turgude peamine fookus uutel juhtumitel ja kahjudel,» lisas ta.

USA plaanib triljoni dollari suurust majanduse toetamise paketti, sellest pool jagataks inimestele kätte. Suurbritannia teatas pretsedenditust 330 miljardi naela (356 miljardi euro) suurusest paketist ettevõtete ja eraisikute toetamiseks. Hispaania toetab ettevõtteid ja kodumajapidamisi 200 miljardi euroga.

Nafta hind jätkab tugevat langust. Peamiselt Ameerika Ühendriikides kaubeldav WTI läks lausa vabalangusse, kukkudes pea kaheksa protsenti, 17 aasta madalaimale tasemele. Brenti hinnalangus on tagasihoidlikum – kolme protsendi ringis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles