Autoturg vappub: müük langeb ja tehaseid suletakse

Copy
Õnnetuses purunesid nii BMW kui teepiire. Foto on illustratiivne.
Õnnetuses purunesid nii BMW kui teepiire. Foto on illustratiivne. Foto: Sander Ilvest

Euroopa autoturg langes veebruaris 7,4 protsenti ning suured autotootjad nagu BMW ja Volkswagen on teatanud Euroopa tehaste sulgemisest.

Autode müügi- ja teenindusettevõtete liidu teatel müüdi veebruaris Euroopa Liidu riikides veidi alla miljoni uue sõiduauto ehk 7,4 protsenti vähem kui aasta varem. Käesoleva aasta kahe esimese kuu kokkuvõttes on müük langenud samuti 7,4 protsenti. Suurematest turgudest jäi kõige enam miinuspoolele uute sõiduautode müük Saksamaal, kus müügitulemused kahanesid kümnendiku võrra. Itaalias langes müük veebruaris 8,8 protsenti, Hispaanias 6 protsenti ja Prantsusmaal 2,7 protsenti.

Balti riikidest aga kasvasid müügitulemused Leedus ja Lätis, vastavalt 36,9 protsenti ja 1,2 protsenti. Samal ajal tegi Eestis uute sõiduautode müük veebruaris läbi 3,6-protsendilise languse.

Saksa autotootja BMW teatas täna, et sulgeb Euroopa ja Lõuna-Aafrika Vabariigi tehased ja seega saab ettevõtte tänavune tulu saab olema märkimisväärselt madalam prognoositust. 

«Alates tänasest sulgeme oma Euroopa autotehased ja Rosslyni tehase Lõuna-Aafrikas,» ütles tegevjuht Oliver Zipse, kelle sõnul jäävad need suletuks tõenäoliselt 19. aprillini. 

Euroopa tehased ja LAV-i tehas moodustasid BMW mullusest autotoodangust umbes poole. 2019. aastal ehitas BMW 2,56 miljonit autot. 

Üle Euroopa on oma tehased ajutiselt sulgenud ka teised autotootjad nagu Mercedes-Benzi omanikfirma Daimler, Volkswagen, Ford, Fiat ja Peugeot. 

Münchenis baseeruva ettevõtte töötajatel on «väga paindlikud ja efektiivsed tööaja vahendid», mis aitavad koroonakriisi mõjudega toime tulla, ütles Zipse. 

Saksa valitsus on juba lihtsustanud reegleid, mis puudutab vähendatud töötundidega töötajate kompensatsiooni. 

BMW finantsjuht Nicolas Peter ütles, et firma kasum makse arvestamata saab tänavu olema oluliselt madalam kui 7,1 miljardit eurot 2019. aastal. 

«Koroonaviirusega seotud meetmetel on tõsine mõju meie ettevõtte äritegevusele,» sõnas ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles