Luminor teise pensionisamba maksete peatamist ei poolda (3)

Postimees
Copy
Luminori panga silt.
Luminori panga silt. Foto: INTS KALNINS/REUTERS/Scanpix

Luminor soovitab teise pensionisamba maksete peatamist väga põhjalikult kaaluda, sest sellise sammu suurimateks kaotajateks oleksid pensionikogujad. Nende väljajätmine finantsturu madalamast tsüklist ei vastaks investeerimise baasloogikale.

«Pensionikogujate seisukohast on ajalugu näidanud, et maailmamajanduse nõrkuse perioodil kogumise katkestamine vähendab saadavat tulu järgnevast majandustõusust,» ütles Luminori Baltikumi pensioniüksuse juht Rasmus Pikkani pressiteate teel.

«Kui riik otsustab pensioni sissemaksed katkestada, siis lühemas perspektiivis vabastab see riigile küll rohkem raha, kuid pikemas perspektiivis on kaotajateks siiski pensionikogujad. Pikaajalist pilti vaadates võib just praegu olla parim aeg investeerimiseks, sest turud on juba suure languse läbi teinud.»

Pensioniüksuse juhi sõnul on pikaajaline kogumine ainus strateegia, mis tagab kindluse, et saadakse osa pikaajalisest majanduse käekäigust.

«Regulaarse kogumise jätkamine turgude madalseisus annab võimaluse luua parem positsioon olukorraks, kui majandus ja turud taastuvad. Samas kui valitsus soovib oma ettepanekuga eelarvekulusid kontrolli all hoida, siis tuleks jätta inimestele võimalus ise suuremas koguses panustada. Majanduse taastumisel tuleks see aga riigi suuremate sissemaksete näol tasandada – nii nagu tehti eelmise kriisi ajal,» rõhutas Pikkani

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles