Veebist leiab sadu tasuta tippülikoolide e-kursusi

Erik Aru
, BNSi ja Postimehe majandustoimetuse juht
Copy
Harvardi Ülikool on üks neist, mis pakub võimalust oma e-kursuseid veebis tasuta läbida.
Harvardi Ülikool on üks neist, mis pakub võimalust oma e-kursuseid veebis tasuta läbida. Foto: DARREN MCCOLLESTER/AFP/Scanpix

Veebis pakub hulk maailma tippülikoole tasuta sadu erinevaid e-kursuseid, mille teemad ulatuvad mehaanikast ja programmeerimisest Vana-Rooma arhitektuuri ning Beethoveni klaverisonaatideni.

Koroonaviiruse tõttu koju sunnitud inimesed saavad end harida erinevate tippülikoolide veebikursustel.

Üks laiema valikuga e-kursuste pakkujaid on USA veebisait Coursera. Coursera saidilt leiab enam-vähem kõigi maailmas kuulsate ja ka paljude vähemkuulsate ülikoolide veebikursuseid. Kõige tuntumatest on esindatud näiteks Columbia, Princetoni, Stanfordi ja Yale'i ülikool.

Valdavat osa Coursera pakutavatest kursustest on võimalik läbida tasuta. Kui õppur soovib saada oma sooritust kinnitavat dokumenti, siis peab ta kursuse eest maksma tasu, mis algab 39 dollarist. Alates 2000 dollarist võib läbida mõne magistritaseme õppesuuna programmi ja saada nende eest sertifikaat.

Alates 9000 dollarist saab aga omandada veebi teel juba ka bakalaureusekraadi. Seda võimalust pakuvad tuntumatest kõrgkoolidest näiteks Michigani Ülikool ja Imperial College London.

Kasumit mittetaotleval platvormil nimega edX on esindatud 2500 kursust kokku 140 kõrgkoolist. Seal on tuntumad nimed Harvardi Ülikool, Massachusettsi Tehnoloogiainstituut, California Ülikool Berkeley ja Sorbonne'i Ülikool. Sealgi on kursused valdavalt tasuta, kuid 24 000 dollari eest on võimalik omandada ka näiteks Bostoni Ülikooli ärijuhtimise magistrikraad.

Valdavalt infotehnoloogia ja andmeanalüüsi kursuseid pakub Udacity, mis kasvas 2012. aastal välja Sebastian Thruni poolt Stanfordi Ülikoolis antud arvutiteaduse e-kursusest.

Kasumit mittetaotlev Khan Academy erineb mainitud pakkujatest selle poolest, et ei vahenda ülikoolide kursuseid, vaid pakub hulgas erinevates keeltes enda omi.

Veebis veidi ringi vaadates leiab e-kursuste pakkujaid arvatagi veel hulgaliselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles