Matsalu lahe põhjakalda paadisadamad said jälle vajaliku sügavuse

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Haeska paadisadama sissesõidukanali puhastamine udusel märtsikuu päeval 2020
Haeska paadisadama sissesõidukanali puhastamine udusel märtsikuu päeval 2020 Foto: Ants Ale
  • Haapsalu linnavalitsuse korraldatud hanke võitis leedukate firma Eko Stoma
  • Madalaveeline Matsalu laht sobib mootorpaatidele ja väiksematele purjekatele

Matsalu lahe põhjakalda paadisadamates Puises, Kiideval ja Haeskas on vesiehitustööd lõpusirgel, hooaja alguseks on sadamate sissesõiduteed taas vajaliku sügavusega. 

Puise, Kiideva ja Haeska külade juures paiknevad traditsioonilised rannakalurite paadisadamad, Puises tegutseb ka vabatahtliku merepääste reageerimispunkt. Kuna madal ja mudane Matsalu laht kannab nende sissesõidufaarvaatritesse põhjasetteid, vajavad sadamad aegajalt puhastamist. 

Haeska sadamas tegutseva Tuulingu turismitalu peremees Ants Ale ütles seetõttu, et süvendamiseks seda tööd nimetada pole õige, pigem oli tegemist olemasolevate sissepääsude puhastamisega. Osaliselt kasutati ujuvat ekskavaatorit, osa töid tehti pumbaga, mis muda ja liiva faarvaatrist 50 meetri kaugusele pumpas. 

Haapsalu linnavalitsuse korraldatud ja Keskkonnainvesteeringute Keskuse kaasrahastatud projekti kogumaksumus oli 76 080 eurot, sellest KIK kaasfinantseering 60 tuhat. Töö teostas Leedu firma Eko Stoma. 

Puise ja Kiideva sadamate sissesõidutede sügavus on ligikaudu kaks meetrit, Haeskas poolteist kuni kaks. Kiiljahtidele ja suurematele kaatritele need sadamad seetõttu turvalised ei ole, kuid kalapaatidele ja väiksematele rannasõidupurjekatele sobivad hästi. Tuulingu talu peremehel on kalastamiseks ja külastajate sõidutamiseks kaks traditsioonilist Matsalu piirkonna puust kalapaati ehk ruupa, millele saab vajadusel kinnitada ka lihtsa purje.  

Matsalu Rahvuspargi territooriumil kehtivad rannas ja veekogudel liikumisel vastavalt sihtkaitsevööndite eripärale mõningad liikumipiirangud, kuid kohalikud elanikud, kalastajad ning turismiettevõtjad tohivad kooskõlastatult rahvuspargi administratsiooniga seal siiski veesõidukitega liigelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles