USA börsidel jälle 33 aasta suurim kukkumine

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
New Yorgi börs
New Yorgi börs Foto: Michael Nagle/ZUMAPRESS.com/Scanpix

USA aktsiaturgudel oli eile taas suur aadrilaskmine, sest investorid ei usu, et USA keskpanga meetmetest piisab majanduskriisi ärahoidmiseks.

USA tuntuima börsiindeksi Dow Jonesi tööstuskeskmine kukkus 13 protsenti, S&P 500 ning peamiselt tehnoloogiasektorit iseloomustav Nasdaqi koondindeks 12 protsenti. Viimati langesid USA aktsiaturud nii palju 1987. aasta oktoobri Mustal esmaspäeval.

Turud ei uskunud enam USA keskpanga (Föderaalreservi) otsuse tõhusust alandada baasintressi praktiliselt nullini ning alustada 700 miljardi dollari suurust varaostude programmi ehk teisisõnu taasalustada rahatrükki.

«Põhimõtteliselt on kolme nädalaga ära kasutatud kogu arsenal,» ütles The Wall Street Journalile Singapuris asuva fondivalitsemisettevõtte Azure Capitali tegevjuht Terence Wong. «Midagi pole jäänud. Nad ei saa enam kasutada rahapoliitika lõdvendamist,» lisas ta.

S&P 500 indeks, mis oli oma tipus vähem kui kuu aega tagasi, on tipust langenud 30 protsenti. Kahe USA suurima ettevõtte, Apple’i ja Microsofti aktsiad kukkusid eile mõlemad 12 protsenti.

«Selline näebki välja paanika,» ütles investeerimisfirma Caliber Financial Partners asutaja ja president Patrick Healey. «Pole tähtis, mida Fed nädalavahetusel tegi või oleks pidanud tegema. Kauplemisaktiivsus peegeldab hirmu ja teadmatust. Ainus asi, mis turge rahustab, on koroonaviiruse juhtumite numbri langus,» lisas ta.

Suurelt kukkus eile nafta hind. Brenti nafta vajus üle 11 protsendi 31,41 dollarini barrel. Nii vähe maksis naftabarrel viimati 2016. aasta jaanuaris.

Võrreldes oma selle aasta tipuga on nafta hind kukkunud enam kui poole võrra.

Samas oli ka üllatuslikke tõusjaid. Lennukontserni American Airlines aktsia hüppas 11 protsenti tänu USA lennukompaniide ja valituse läbirääkimistele kuni 50 miljardi dollari finantsabi saamiseks.

Biotehnoloogiakompanii Moderna aktsia hüppas koguni 24 protsenti pärast seda, kui ettevõte teatas, et oli testinud koroonaviiruse vaktsiini ühel kliinilises testides osalejal.

Aasia turud langesid täna hommikul edasi.

Tänane päev võib tulla helgem, sest USA indeksite futuurid on jälle tugevas plussis, mis on seni andnud tõuke ka Euroopa börsidele.

Eks me näe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles