Riik töötab koos Kredexi, MTA ja Töötukassaga välja toetusmeetmed ettevõtetele

Brita-Maria Alas
Copy
Toetusmeetmete arutamine 16.03.
Toetusmeetmete arutamine 16.03. Foto: Stenbocki maja

​Peaminister Jüri Ratas kohtus täna ettevõtlusorganisatsioonide esindajatega, et rääkida koroonaviiruse majandusmõjust ja valitsuse analüüsitavatest leevendavatest meetmetest. 

Kohtumisel osalesid ka rahandusminister Martin Helme, väliskaubanduse- ja infotehnoloogia minister Kaimar Karu, majandus- ja taristuminister Taavi Aas, sotsiaalminister Tanel Kiik ja justiitsminister Raivo Aeg.

«Majanduse ja ettevõtluse toetamisel on valitsuse jaoks oluline töötada võimalikult kiiresti välja võimalused ning konkreetsed meetmed, et koroonaviiruse mõjusid meie tööinimestele ja ettevõtetele pehmendada,» ütles peaminister Jüri Ratas.

Ettevõtlusorganisatsioonid leidsid, et lisaks tervisele tuleb kaitsta ka inimeste majanduslikku turvatunnet. Samuti tuleb toetada töökohtade säilimist ja hoida ära pankrottide ja töökaotuste laine. Samuti peavad ettevõtjad oluliseks, et neil oleks riigi poolt üks kindel kontaktpunkt.

Valitsus kasutab kõige kriitilisemate valdkondade kaardistamisel ka ettevõtjate esindusorganisatsioonide ja erialaliitude tagasisidet. Riigi plaanitavad toetusmeetmed on väljatöötamisel koostöös sihtasutusega KredEx, Töötukassaga ning Maksu- ja Tolliametiga.

Eesti Toiduliidu hinnangul suudavad kodumaised toidutootjad ja -tööstused praeguses olukorras tagada Eesti toiduga varustatuse vähemalt 1-2 kuu jooksul. Samuti on piisavad varud olemas kaupluste ladudes ja riigi tagavarades. Seega pole toidunappust karta ning puudub põhjus toidu ülemääraseks varumiseks.

Rahandusminister Martin Helme kommenteeris kohtumist ja seatud eesmärke sotsiaalmeedias: «Soovime töötukassa kaudu anda tuge nii töötajatele kui tööandjatele, et ära hoida koondamised ning palgata sundpuhkuseid. Selleks on plaan käivitada ajutine toetus töötasu osaliseks kompenseerimiseks kõige raskemini pihta saanud sektorites. Me ei või lubada, et meie seni hästi toiminud ettevõtted praeguse majandusšoki tõttu pankrotti lähevad ja tekib massiline tööpuudus,» kirjutas ta. 

Helme selgitas, et plaanitakse suurendada Kredexi laenumeetmeid ning laenuvõimet. 

Rahandusminister tutvustas uue ideena II pensionisambasse tehtavate maksete peatamise. «See vabastaks umbes 400 miljoni eurose kulu eelarvest ja tõstaks kõigi inimeste reaalselt kätte saadavat palka. Praeguses olukorras, kus samba raha tuleb õnnetutel fondidel investeerida niiöelda kasvavatesse varadesse on selle tegevusega jätkamine arulage,» kirjutas ta. 

Kohtumisel osalesid Eesti- Kaubandustööstuskoja peadirektor Mait Palts, Tööandjate Keskliidu juht Arto Aas, Turismiettevõtete Liidu esindaja Mariann Lugus, Eesti Kaupmeeste Liidu tegevjuht Nele Peil, Eesti Toiduainetööstuste Liidu juht Sirje Potisepp, Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsiooni president Heiki Rits ja Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu juhatuse esimees Peter Roose.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles