Lennutööstus hoiatab – mai lõpuks on suurem osa lennukompaniisid pankrotis (2)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
British Airwaysi lennukid Londoni Heathrow lennuväljal.
British Airwaysi lennukid Londoni Heathrow lennuväljal. Foto: ADRIAN DENNIS/AFP

Lennutööstus hoiatab, et koroonaviirusest tingitud kahjude üleelamiseks peavad lennukompaniid koondama inimesi, aga nad vajavad ka riikide toetust.

Viimase 24 tunni jooksul on terve rida suuri lennukompaniisid, nagu United Airline, British Airways, Aer Lingus, Iberia, Air France-KLM, easyJet, Finnair, Aeroflot ja veel mitmed andnud teada drastilistest meetmetest oma kulude kärpimisel, sest terve rida riike, teiste hulgas Saksamaa ja Hispaania on oma piirid sulgenud.

Lennukontserni IAG, kuhu kuuluvad British Airways, Aer Lingus ja Iberia, juht Willie Walsh  lükkas seoses kriisiga oma errumineku edasi, teatas järgneval kahel kuul lendude kahandamisest 75 protsenti ning väitis, et pole mingit garantiid, et nii mõned lennukompaniid ellu jäävad, kirjutab Financial Times.

«Mõne järgneva nädala jooksul muutub situatsioon üsna dünaamiliseks,» ütles Walsh. «Paljudel lennukompaniidel, mis on tugeva surve all, on vähe või mitte üldse vaba raha,» lisas ta.

Walsh andis kommentaari varsti pärast seda kui tuntud lennunduse konsultatsioonifirma Centre for Aviation hoiatas, et mai lõpuks võivad suurem osa lennukompaniisid minna pretsedenditu reisijapiirangute tõttu pankrotti.

«Paljud lennukompaniid ilmselt ongi jõudnud tehnilisse pankrotti või vähemalt lepinguliste kohustuste täitmisega suures hädas,» kirjutas organisatsioon. «Mai lõpuks on enamik lennukompaniisid pankrotis. Katastroofi ärahoidmiseks on vaja tööstuse ja valitsuste koordineeritud tegevust.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles