GRAAFIK ⟩ Nafta hind vajus jälle suurde langusse (5)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Naftapump Long Beachi  naftaväljal Californias.
Naftapump Long Beachi naftaväljal Californias. Foto: DAVID MCNEW/AFP

Vaatamata keskpankade pingutustele alandada baasintresse ja trükkida juurde raha, vajus nafta täna ennelõunal taas suurde langusse, kukkudes nelja aasta madalaimale tasemele.

Eriti suures languses on Brenti nafta, mis kukkus tervelt 8,5 protsenti, 32,4 dollarini barrel. Peamiselt USAs kaubeldava WTI langus oli mõnevõrra tagasihoidlikum – kuus protsenti, aga langes alla 30 dollari peale barrelist.

«Brenti suhteline nõrkus ei tohiks olla eriline üllatus, kui võtta arvesse Euroopa sündmuste tõsidust,» ütles Reutersile Hollandi suurpanga ING analüütik Warren Patterson. «Teine tegur, mis pakub WTI-le suhtelist tuge, oli uudis, et president Trump andis korralduse täiendada praeguste odavate hindadega strateegilisi varusid,» lisas ta.

Nafta hind läks vabalangusse eelmisel esmaspäeval pärast seda, kui Venemaa otsustas mitte ühineda Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) plaaniga naftatoodangut vähendada, ning seepeale teatas maailma suurim naftaeksportija Saudi Araabia, et suurendab märkimisväärselt alates aprillist toodangut ning pakub klientide musta kulda oluliselt madalama hinnaga.

Nii tekkis korraga haruldane kahe naftašoki koosmõju. Ühelt poolt kahaneb koroonakriisi tõttu märkimisväärselt nõudlus, aga samas suurendab Venemaa ja Saudi Araabia vaheline hinna- ja pakkumissõda nafta pakkumist.

Oma selle aasta tipust, mis oli jaanuari alguses, on Brenti nafta kaotanud üle poole hinnast – konkreetsemalt 53 protsenti.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles