Koroonaviiruse tõkestamise häkatonil jõuti mitme kasuliku lahenduseni

Copy
Foto: Häkaton

Accelerate Estonia ja Garage48 korraldasid online häkatoni, mille eesmärk oli arendada välja lahendused, mis aitavad Eestil koroonaviiruse kriisist tugevalt väljuda ning luua konkurentsieeliseid kriisijärgseks ajaks. Eesti suurimaks online häkatoniks kujunenud algatuse avasid president Kersti Kaljulaid ning väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Kaimar Karu.

Häkatoni 

President Kersti Kaljulaidi sõnul näitab online häkatoni korraldamine eestlaste hoiakut, kus keerulisel ajal ei lasta päid norgu, vaid asutakse lahenduste leidmise nimel tööle. «Mul on siiras rõõm näha, et kõigest paari tunniga organiseeritud initsiatiivist on saanud rahvusvahelise mõõtmega aktsioon, mis on toonud kokku enam kui 1000 osalejat rohkem kui 20st riigist ja seda 14st ajatsoonist. See on ehe näide algatusest, mis suunab inimesi otsima lahendusi väljakutsetele, millega silmitsi seisame,» sõnas president Kaljulaid. 

«Koroonaviiruse levik on ohustab meie tervist ning sotsiaalset ja majanduslikku keskkonda. Siinkohal on oluline lisaks viiruse leviku ohjeldamisele koondada jõud ja asuda lahenduste leidmise nimel tööle,» lisas president. 

Accelerate Estonia idee autori Viljar Lubi hinnangul on online häkaton eeskujuks ka teistele riikidele. «Eestlaste initsiatiivist on kinni haaranud näiteks Poola, kellel on samuti soov sarnane algatus oma riigis organiseerida. Loodan, et meist võtavad õppust ka teised riigid nii Euroopas kui kogu maailmas. Accelerate Estonia ja Garage48 meeskonnad on kinnitanud valmisolekut jagada oma kogemuslugu ka teiste riikidega, kes soovivad sarnast online häkatoni korraldada,» sõnab Lubi. 

AccelerateEstonia toe lahenduse turule toomiseks saavad:

  • Zelose COVID-help platvorm, mis viib kokku vabatahtlikud ja inimesed, kes vajavad koroonaepideemia ajal millegagi abi. 
  • Ventit Hingamisaparaat, mis ei ole meditsiiniline seade, kuid kohandab ümber olemasolevad elustamismaskid. Tavaolukorras peab elustamismaske manuaalselt pressima, et patsient saaks piisavalt õhku. Ventit automatiseerib selle tegevuse ja pakub kiiret alternatiivi vähem levinud ventilaator-tüüpi masinatele, mida vajab 1% koroonaviirusesse haigestunutest.
  • Platvorm Vanemuine, mis aitab tervishoiusüsteemil suurendada abi pakkumise võimekust, viies kokku meditsiiniväljaõppega Eesti inimesed ja abivajajad. Eestis on tuhandeid meditsiiniväljaõppega inimesi, kuid abivajajatel ja tervishoiuasutustel ei ole nende kohta infot. Vanemuine kogub turvatud andmebaasi nimekirja inimestest, kellel on meditsiiniväljaõpe ja kes on valmis kriisi ajal võimaluse korral appi tulema.
  • Share Force One, mis on tööjõu ajutine jagamisplatvorm, kus saavad kokku kiirelt töökäsi vajavad ettevõtted ja need ettevõtted, kus töökäsi kriisi tõttu rohkelt üle. 
  • Velmio Corona-tracker, mis pakub võimaluse enda tervise monitoorimiseks. Olenemata sellest, kas träkkeri kasutaja on viirusekandja või haigestunu, saab ta jooksvalt oma tervise seisukorda jälgida. See  omakorda  vähendab arstide ja haiglate koormat pideva nõu andmisel.

___

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles