Riik võtab viirusega võitlemiseks vähemalt miljard eurot laenu (15)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Martin Helme otsesaates «Otse Postimehest».
Martin Helme otsesaates «Otse Postimehest». Foto: Sander Ilvest

Rahandusminister Martin Helme ütles reedesel pressikonverentsil, et riigil on plaanis koroonaviiruse mõjude leevendamiseks laenata vähemalt miljard eurot.

Helme sõnul valmistab riik koroonaviiruse mõjude vähendamiseks ette umbes 1,5–2 miljardi euro suurust meetmete paketti. Minister jätkas, et rahandusministeeriumi analüütikud hindasid nii mõõdukat kui raskemat riskistsenaariumi ja rehkendasid välja, mida see tähendab majanduskasvule ning maksulaekumistele.

Mõõduka riski puhul Eesti majandus sellel aastal ei kasva. Raskema stsenaariumi puhul on võrreldes senise prognoosiga majanduslangus kuni 5 protsendipunkti ehk 2-protsendise reaalkasvu asemel tuleb 3-protsendine miinus.

Helme rõhutas, et valitsuse selge eesmärk on omapoolsete meetmetega tagada, et negatiivne stsenaarium ei realiseeruks. «Selleks, et suuremaid kahjusid majandusele vähendada ja kiirendada kriisist väljatulemist, oleme valmis majandust eelarvest täiendavalt stimuleerima,» ütles Helme koroonaviiruse mõju analüüsimiseks kokku kutsutud töögrupi reedesel kohtumisel. «Näiteks kaalume siin nii püsivaid kui ajutisi maksulangetusi, riiklikku krediidigarantiid ja töötuskindlustuse tingimuste leevendamist.»

«Peame arvestama nii lisanduvate kuludega, mis on tingitud haigusega võitlemisest kui maksulaekumiste vähenemisest. Lisaks soovime teha mitmeid maksusoodustusi, mis aitavad inimesi ja ettevõtteid raskest ajast üle. Kogu meetmepaketi maksumus on kokku 1,5–2 miljardit eurot ja meil on väljatöötamisel meetmed nii lühikeses kui keskpikas perspektiivis,» lisas rahandusminister. «Kiire töö nende kasutusele võtmise nimel käib.»

Järgmise nädala alguses töötatakse komisjoni jaoks välja konkreetsed meetmed ja lahendusettepanekud koos nende võimaliku maksumuse ning rakendamiseks vajalike protseduuridega.

Sotsiaalministeeriumi haldusalas töötakse välja tööturu ja haigekassa meetmete pakett, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi haldusalas ennekõike Kredexiga seotud meetmete pakett ettevõtetele ning rahandusministeerium tegeleb maksude alandamise, ajatamise temaatika ning eelarveliste vahendite arvutamisega.

Eelarvetasakaalu dogmast loobutakse

Sarnaselt Eestile stimuleerivad majandust ja tööturgu ka teised riigid. Näiteks Saksamaa valitsus lubas reedel firmadele piiramatut krediiti. See on osa vähemalt 550 miljardi eurosest abipaketist majandusele seoses koroonaviiruse pandeemiaga.

Kantsler Angela Merkel lubas kolmapäeval teha kõik mida vaja, et koroonaviiruse kriisi ohjeldada. Seejuures ütles ta, et on valmis loobuma ka eelarvetasakaalu dogmast.

«Me teeme selles erakorralises olukorras, mida vaja, ja õnneks on Saksamaa suhteliselt tugev..., eks me lõpuks näe, mis meie eelarvest saab,» ütles Merkel ja rõhutas, et kõige tähtsam on viirusest jagu saada.

Prantsusmaa valitsus lubas reedel hüvitada viirusega seotud palgakaotuse «99 protsendi» tööliste jaoks.

Hüvitus on osa mitmekümne miljardi euroni ulatuvast paketist, mis on mõeldud majanduse toetamiseks viirusekriisi ajal.

«Ükski tööga inimene ei kaota sentigi,» ütles rahandusminister Bruno Le Maire telekanalile BFM. «Olgu, kõrgeimate palkade puhul me kaalume hüvitisele piiri seadmist, kuid me abistame 99 protsenti töötajatest.»

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles