GRAAFIK ⟩ USA börsidel suurim kukkumine alates 1987. aasta börsikrahhist

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Börsikaupleja New Yorgi börsil
Börsikaupleja New Yorgi börsil Foto: Xinhua/ZUMAPRESS.com

Eilne kauplemispäev lõppes USA aktsiaturgudel laiapõhjalise müügilainega ning tuntuima börsiindeksi Dow Jonesi tööstuskeskmine kukkus 10 protsenti.

Raju müügilainet ei hoidnud ka ära USA keskpanga Föderaalreservi 1,5 triljoni dollari suurune likviidsussüst.

Juba teist korda sel nädalal peatati USA börsidel kauplemispäeva alguses veerand tunniks kauplemine, sest kolm kõige olulisemat aktsiaindeksit, Dow Jonesi tööstuskeskmine, S&P 500 ning Nasdaqi koondindeks langesid kauplemispäeva esimesel poolel üle seitsme protsendi. Kui kauplemine veerand tunni pärast taasalustati, siis kukkusid indeksid veel rohkem.

Päeva lõpuks kukkus Dow Jonesi tööstuskeskmine 9,99 protsenti, 21 200,62 punktini, mis oli indeksi suurim kukkumine alates 1987. aasta oktoobri mustast esmaspäevast, mil Dow kukkus 22,68 protsenti. See oli nii toona ja on tänaseni suurim päevane kukkumine indeksi ajaloos.

S&P 500 ning Nasdaqi koondindeksi langus oli juuksekarva võrra väiksem.

Turuosaliste sõnul on tegemist teadmatusest tingitud ülereageerimisega.

«Oleme väljaspool asjade loogilist ja matemaatilist lähenemist,» ütles The Wall Street Journalile varahalduskompanii IHT Wealth Management president Steven Dudash. «See on täielik ülereageerimine, sest kardetakse teadmatust,» lisas ta. «Kui me midagi taolist näeme, pole oodata ka interventsioonile loogilist vastust,» selgitas ta, miks Föderaalreservi rahasüst turgudele mingit mõju ei avaldanud.

«Mitmed erinevad asjaolud löövad meid korraga samal ajal,» lisas investeerimisnõustamisfirma Exencial Wealth Advisors investeeringute juht Tim Courtney. «Tundub, et järgmised 30 kuni 60 päeva on elu meil teistmoodi,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles