Investorid haaravad rekordiliselt Briti võlakirju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia.
Suurbritannia. Foto: SCANPIX

Rahvusvahelised investorid ostavad rekordilistes kogustes Suurbritannia riigivõlakirju. Nõudluse on lükanud üles majanduse turgutamiseks mõeldud kvantitatiivne leevendamine ning saareriigi pelgupaiga staatus.

Pikaajaliste Briti riigivõlakirjade tootlused on langenud madalustesse, milliseid viimati võis täheldada 1890. aastatel.

Huvitatud investorite hulgas on mõned maailma suurimatest riiklikest varafondidest.

Oktoobris ja novembris ostsid rahvusvahelised investorid Briti riigivõlakirju 28,87 miljardi naela eest – suurim kahekuine summa alates aastast 1982, mil Bank of England vastavaid andmeid koguma hakkas.

10-aastaste Briti võlakirjade tootlused langesid läinud nädalal 1,96 protsendi peale. Eilse börsipäeva sulgumisel oli tootlus 2,05 protsenti.

Nõudluse kasv langes ajaliselt kokku Briti keskpanga teise kvantitatiivse leevendamise raundi käivitumisega oktoobris.

Bank of America Merrill Lynchi strateeg John Wraith ütles: «Suurbritannia on rahvusvahelistele investoritele atraktiivne, kuna ta on väljaspool euroala. Investoreile on meeldinud valitsuse otsus olla eelarve osas vastutustundlik. Seetõttu nähakse Suurbritanniat kui turvalist paika, kuhu investeerida.»

Peaministrile David Cameronile ja rahandusministrile George Osborne’ile kujutavad Briti pelgupaiga staatusest tulenevad madalad laenukulud otsekui poliitilist ja majanduslikku autasu koalitsiooni kasinuskava eest, kinnitades investoritele, et AAA tippreiting jääb alles.

Financial Times küsitles uue aasta hakul 83 analüütikut, kellest valdav enamus leidis, et Briti valitsuse laenukulud jäävad madalaks kogu 2012. aasta jooksul.

CopyrightThe Financial Times Limited 2012.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles