Trump saatis börsid ja nafta uude langusesse

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
New Yorgi börsi kauplejatel oli eile raske päev.
New Yorgi börsi kauplejatel oli eile raske päev. Foto: BRENDAN MCDERMID/REUTERS

Nafta hind ja aktsiaturud jätkasid täna suurt langust pärast seda, kui USA president Donald Trump teatas telepöördumisel, et plaanib keelata 30 päevaks reisimise mõnest Euroopa piirkonnast. Trumpi teadaanne tuli varsti pärast seda, kui Maailma Terviseorganisatsioon tunnistas koroonaviiruse leviku pandeemiaks.

Juba eile õhtul kukkusid nafta hind ja USA aktsiaturud neli kuni viis protsenti. Täna hommikul lisandus nafta hinna langusele veel üle nelja protsendi. USA börsiindeksite tulevikutehingud kukkusid hommikul samuti üle nelja protsendi.

«Aktsiaturud kogu maailmas on vabalanguses, sest surmaval pandeemilisel viirusel on potentsiaal aeglustada globaalmajanduse kasv väga aeglaseks,» ütles Financial Timesile investeerimispanga MUFG Union Bank finantsturgude peaökonomist Chris Rupkey.

Aktsiaturud kukuvad kogu maailmas. Mitme aasta madalaimale tasemele on kukkunud Austraalia, Hongkongi, India, Jaapani ja Lõuna-Korea aktsiaindeksid.

Prantsusmaa suurpanga BNP Paribas Hongkongi kontori varade kvantlahenduste ja kliendinõustamisüksuse juht Paul Sandhu ütles The Wall Street Journalile, et turg jääb volatiilseks (finantsturgude spetsialistide argoos tähendab volatiilsus langust – T.O.) veel tükiks ajaks.

«Koroonaviirusest tulenev hirm jääb püsima vähemalt mõneks nädalaks,» nentis Sandhu.

Nafta hind oli täna hommikuks kukkunud 4,8 protsenti, 34,08 dollarini barrel. Mootorikütuste hinnad meie tanklates olid täna hommikul endiselt reedesel tasemel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles