Suur pööre ⟩ Merkel valmis koroonaviiruse tõttu eelarvetasakaalust loobuma (1)

BNS
Copy
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: Michele Tantussi/Reuters/Scanpix

Saksa kantsler Angela Merkel andis kolmapäeval mõista, et on koroonaviiruse leviku tõkestamiseks valmis loobuma eelarvetasakaalu dogmast.

«Me teeme selles erakorralises olukorras, mida vaja, ja õnneks on Saksamaa suhteliselt tugev..., eks me lõpuks näe, mis meie eelarvest saab,» ütles Merkel ja rõhutas, et kõige tähtsam on viirusest jagu saada.

Eelarvetasakaalu säilitamine on olnud Merkeli valitsuse tugevaim kampaaniaargument. Valitsus on lähtunud seisukohast, et kiiresti vananeva elanikkonnaga riigist oleks vastutustundetu koguda võlgu, mida peab hakkama tasuma üha kahanev tööealine elanike osa.

Nüüd on aga riigid hakanud koroonaviiruse leviku tõttu piire sulgema, ettevõtted hoiavad töötajaid kodus ja välistellimused langevad ära, mistõttu kõlavad üleskutsed, et valitsus peab majandusele appi tulema.

«Majandusele nagu Saksamaa oma, mis on ekspordist äärmiselt sõltuv, annavad globaalsed katsumused muidugi suurema hoobi kui sellisele majandusele, mis on kontsentreeritud sisenõudmisele,» tunnistas Merkel ja lubas ettevõtteid aidata.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles