GRAAFIK ⟩ Saudi Araabia alustas hinnasõda, nafta hind kukkus kokku (20)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Saudi Araabia kuningas Salman bin Abdulaziz kuninglikus palees dokumenti lugemas.
Saudi Araabia kuningas Salman bin Abdulaziz kuninglikus palees dokumenti lugemas. Foto: SAUDI ROYAL COURT/via REUTERS

Nafta hind kukkus täna hommikul 31 protsenti pärast seda, kui Saudi Araabia alustas Venemaaga hinnasõda, alandades järsult väljamüügihindu ning ujutades üle pakkumise ajal, mil nõudlus koroonaviiruse levimise tõttu langeb.

Brenti nafta hind kukkus täna öösel 31,5 protsenti, 31,02 dollarini barrel, mis on suurim protsentuaalne kukkumine alates 1991. aasta 17. jaanuarist, mil lõppes esimene Lahesõda. Viimati oli must kuld nii odav 12. veebruaril 2016.

Maailma suurim naftaeksportija Saudi Araabia püüab sellega karistada suuruselt teist eksportijat Venemaad, kes ei nõustunud reedel ühinema Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) pakutud toodangukärbetega. OPEC ja teised naftakartelli mitte kuuluvad liikmesriigid soovisid tootmismahtusid vähendada selleks, et tasakaalustada koroonaviirusest põhjustatud nõudluse kahanemist.

Saudi Araabia lubab aprillis suurendada tootmist üle 10 miljoni barreli päevas pärast seda, kui märtsiga lõpeb praegune kokkulepe OPECi ja teiste tootjate, eesotsas Venemaaga (nn OPEC+).

«Saudi Araabia ja Venemaa alustasid nafta hinnasõda, mis tõenäoliselt on lühiajaline ja taktikaline,» ütles analüüsikeskus Eurasia Group teadaandes. «Selle kriisi kõige tõenäolisemaks tulemuseks on sisenemine valulisse protsessi, mis kestab mõne nädala või mõne kuu, nii et hinnad langevad nii palju, et mingisugune kompromiss leitakse ja OPEC+ taastatakse.»

Saudi Araabia alustas nafta hinnasõda, alandades alates aprillist kõikide naftaliikide ja tähtaegadega tarnelepingute hinda kuue kuni kaheksa dollari võrra barrel.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles