Elisa juht: Eesti elutähtsad teenused võivad töökindluse kaotada (4)

PM Majandus
Copy
Elisa Eesti juht Sami Seppänen.
Elisa Eesti juht Sami Seppänen. Foto: Madis Veltman

Elisa juhi Sami Seppänen rääkis Kuku raadio saates «Majandusruum», et Eestis on seltskond, kes mängib tikkudega nagu väikesed poisid ning riskivad sellega, et kriisiolukordades jäävad inimesed tulevikus telefoni- ja internetivõrguta. 

Te selgitas, et juhul, kui Huawei toodete kasutamist piirama või kitsendama hakatakse, satuks Elisa äri löögi alla. «Oleme 5G-võrkudeks valmistunud alates 2014. aastast. Meie võrguseadmete keskmine eluiga on 20 aastat. Kui meile öeldakse, et me ei tohi Huawei seadmeid kasutada, peame aega 5–6 aastat tagasi kerima, kogu raua ja tehnika prügikasti viskama ja uue paigaldama,» visandas Seppänen võimaliku stsenaariumi. «See aga tähendaks seda, et ma pean käed üles tõstma ja tunnistama, et kõik elutähtsad teenused võivad töökindluse kaotada.»

Elutähtsate teenuste all peab Seppänen silmas helistamist, SMSide saatmist ja interneti kasutamist. Ta tõi näiteks mullu oktoobris Lõuna-Eestit räsinud tormi, kus kõne- ja andmesidevõrgud olid osades kohtades emma-kumma, kas Elisa või Telia armul. Kui üks neist Huawei välistamise teel ära kaoks, on elutähtsate teenuste täitmisega jama majas, ähvardas Seppänen.

«Seega ma ütlen – need ametnikud ja poliitikud, kes teemasse väga järsult suhtuvad, mängivad tikkudega nagu väikesed poisid.»

Kuula intervjuud Kuku raadio saates «Majandusruum».

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles