Negatiivne stsenaarium: koroonaviirus võib anda korraliku hoobi Eesti majanduskasvule (7)

BNS
Copy
Koroonaviirus
Koroonaviirus Foto: MLADEN ANTONOV/AFP

Swedbank avaldas kaks riskistsenaariumi, mille kohaselt jääb koroonaviiruse negatiivne mõju Eesti majanduskasvule sel aastal 0,3 ja 1,0 protsendi vahele. Pank prognoosis varem tänavuseks majanduskasvuks 2,3 protsenti.

Analüüs hoiatab, et kõigist kolmest Balti riigist on Eesti majandus koroonaviirusest kõige haavatavam, sest võrreldes naabritega moodustab import Eesti SKTst suurema osa. Lisaks tulevad 7,3 protsenti Eestisse imporditud kaupadest Hiinast, mis on samuti rohkem kui naabritel.

Ekspordi negatiivne mõju saab olema kaudsem, sest Balti riigid kuigi palju Hiinasse ei ekspordi. Küll aga hakkab eksporti mõjutama madalam nõudlus Skandinaaviast ja mujalt EList. 

Swedbanki hinnangul on Eesti majandus naabritest märksa haavatavam ka turismisektoris, sest Eesti sõltub turismist enam kui Läti ja Leedu. Hiina turistid moodustavad küll umbes ühe protsendi kõigist Baltimaid külastavatest reisijatest, kuid koroonaviiruse levikuga hakkavad üha enam inimesi koju jääma ka paljudes teistes riikides. 

Kolmanda faktorina toob Swedbank välja sisenõudluse nõrgenemise, kui väliskaubandus ja turism hakkavad kokku kuivama, see mõjutab ka palgakasvu ja tööhõivet. Koroonahirmus majapidamised hakkavad rohkem säästma, lükkavad suuremad kulutused edasi ja ostavad peamiselt eluks vajalikke kaupu. 

Koroonaviirus mõjutab erinevate kaupade ja teenuste hindu. Kuna nõudlus kukub ilmselt rohkem kui pakkumine, peaks üldine hinnatase, eriti teenuste vallas, pigem alanema.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles