Helme: maksuamet peab inimestega väärikalt käituma (16)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Otse Postimehest: Martin Helme
Otse Postimehest: Martin Helme Foto: Madis Veltman

Rahandusminister Martin Helme sõnul peab maksu- ja tolliamet (MTA) inimesi nügides käituma väärikalt. Kasvõi kinnisvaraomanikele saadetud teavituskirjad ei tohi olla halvustavas toonis ega eksitava sisuga, rõhutas ta. 

Mäletatavasti levis aasta alguses uudis, et MTA saadab enam kui 5000 inimesele kirja, kes on ameti hinnangul saanud viimase nelja aasta jooksul kinnisvara müügist või väljaüürimisest eeldatavalt tulu, kuid ei ole sellelt makse tasunud. 

Selline tavatu käitumine püüdis riigikogulase Raimond Kaljulaidi tähelepanu, kes küsis omakorda Martin Helmelt (kelle haldusalasse MTA kuulub), miks maksuamet niimoodi talitab. Talle jäi arusaamatuks, miks riik eeldab, et kinnisvaraomanikud on ebaausad, jättes tulud deklareerimata või lihtsalt hajameelsed, vajades ametilt eraldi meeldetuletust.

Hirm ja teadmatus

Helme vastas kirjale küllaltki põhjalikult. Ta tunnistas, et MTA peaks sedalaadi teavituskirjade koostamisel tõepoolest käituma maksumaksjatega väärikalt. «Kirjad ei tohi olla halvustavas toonis ega eksitava sisuga,» rõhutas minister.

Helme sõnul on oluline ka see, et MTA selgitaks, et automaatsete teavituste saatmisel ei lähtuta konkreetse isiku suhtes tekkinud kahtlusest, vaid registritest kogutud andmete põhjal on koostatud valim isikutest, kelle puhul on keskmisest suurem tõenäosus, et nad võisid saada üüritulu.  

«Samas peab MTA selgelt väljendama, et ainuüksi selle alusel, mitu kinnisasja ühe isiku omandisse kuulub, ei saa mingil juhul teha automaatset järeldust, et isik ongi saanud üüritulu. Seda, kes ja millistel tingimustel neid kinnisasju kasutab, ei saa ega tohigi MTA teada,» toonitas rahandusminister.

Lisaks pidas ta lubamatuks tekkida olukorral, kus inimesed hakkaksid kas teadmatusest või hirmust maksuhalduri ees deklareerima üüritulu, mida nad tegelikult ei ole saanud.

Juurde nügiti pea miljon

Nagu öeldud, saatis maksuamet aasta alguses kirjad laiali umbes 5000 kinnisvaraomanikule, kes võisid jätta üüritulud deklareerimata. Helme kirjast tuli välja, et tänavu 17. veebruari seisuga on osa meeldetuletuskirjade adressaatidest ka tunnistanud eksimust ja korrigeerinud oma tuludeklaratsioone. Korrigeerimise tulemusel laekub riigieelarvesse täiendavalt ligi 770 000 eurot tulumaksu, millele lisanduvad ka maksuintressid.

Maksudest kõrvalehiilijate väljapeilimiseks analüüsib MTA erinevaid riigi andmekogusid, näiteks kinnistusraamatut ja rahvastikuregistrit. Kui analüüsimisel tuvastatakse ebaregulaarsusi või muid küsitavusi, mis MTA arvates võivad viidata maksukohustusele, siis võetaksegi maksukohustuslasega kõnealuse teavitusega ühendust. Meeldetuletuskiri annab maksukohustuslasele võimaluse kontrollida ja vajaduse korral korrigeerida oma maksuasju ilma maksukontrolli menetlust läbimata.

Seejuures tasub teada, et kui müüa enda elukohana kasutatud kinnisasja, siis müügilt tekkinud kasult maksukohustust ei teki. Selline maksuvabastus rakendub aga ainult ühele müügitehingule kahe aasta jooksul.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles