Soe talv pani põntsu Baltika tulemustele

BNS
Copy
Baltikat möödunud suvel päästma tulnud tegevjuht Mae Leyrer.
Baltikat möödunud suvel päästma tulnud tegevjuht Mae Leyrer. Foto: Remo Tõnismäe

Baltika 2019. aasta puhaskahjumiks kujunes 5,9 miljonit eurot, käive kahanes 11 protsenti 39,6 miljonile eurole. Rõivafirma juhi Mae Leyreri sõnul on viimane kvartal Baltikale ajalooliselt tugev üleriiete müügis, kuid äärmiselt soe talv mõjutas müüki negatiivselt.

Puhaskahjum sisaldas ettevõtte restruktureerimisega seotud ühekordseid kulusid summas 2,7 miljonit eurot ja uue raamatupidamisstandardi  IFRS 16 negatiivset mõju summas 400 000 eurot, teatas ettevõte börsile.

Müügitulu kasvu näitas e-pood 21 protsendiga, jaemüük vähenes 7 protsenti ning äriklientide müük vähenes 62 protsenti.

Ettevõtte brutokasum oli 19,2 miljonit eurot, mida on 2,3 miljoni euro võrra vähem kui 2018. aastal. 2019. aasta brutokasumi vähenemine on tingitud Baltikumi jaemüügi kahanemisest, eriti neljanda kvartali nõrgast tulemusest, mida mõjutas soojast talvest tingitud üleriiete ja kudumite nõudluse järsk vähenemine.

Brutokasumile avaldas negatiivset mõju ka Baltika tootmisettevõtte Baltika Tailor OÜ sulgemine, mille likvideerimiskulud ulatusid 2019. aastal 675 000 euroni.

«Ettevõte liigub kindlalt suunas, mida oleme lubanud - 2019. aastal vähendasime püsikulusid, muutsime tootmisprotsessi, optimeerisime brändi- ja poeportfelli ning positsioneerisime uusi olusid arvestades oma kaubamärgid,» ütles Baltika juht Mae Leyrer pressiteates.

Ta lisas, et alus Baltika strateegilise pöörde järgmiste sammude õnnestumiseks on loodud. «Nüüd tuleb väga jõuliselt keskenduda müüginumbrite kasvatamisele,» nentis ta.

«Oluline on märkida, et 2,7 miljonit kahjumist moodustavad planeeritud ühekordsed kulud, näiteks tootmistegevuse lõpetamine Eestis ja tootmishoonete rendilepingutest tulenev vara kasutusõiguse allahindlus, aga ka optimeerimistegevused peakontoris ja jaeturgudel,» ütles Leyrer.

Baltika Grupp lõpetas neljanda kvartali 2,6 miljoni euro suuruse puhaskahjumiga, mis sisaldab Eesti tootmisüksustes tootmise lõpetamisega ja restruktureerimisega seotud ühekordseid allahindluseid ligi 2,4 miljonit eurot ning 119 000 euro ulatuses IFRS 16 negatiivset mõju. Eelmise aasta sama perioodi kahjum oli 3,5 miljonit eurot.

Ühekordsete kuludeta oli 2019. aasta neljanda kvartali majandustulemus Leyreri sõnul aga eelmise aasta tasemel ja seda olukorras, kus müük langes. Müügi vähenemist tasakaalustasid püsikulude vähendamine ja õnnestunud restruktureerimine.

Leyrer tõdes, et üheks aasta suurimaks väljakutseks osutuski neljanda kvartali müük. «Viimane kvartal on Baltikale ajalooliselt tugev üleriiete müügis ja meie kollektsioonis on sellel tootegrupil väga oluline roll. Äärmiselt soe talv mõjutas paraku negatiivselt müüki ning kokku kaotasime kaupluste jae-müügis 2019. aastal 2,8 miljonit eurot,» ütles Baltika juht.

Äriklientide müügitulu oli 2019. aastal 1,6 miljonit eurot, vähenedes aastatagusega võrreldes 62 protsenti. «Äriklientide müügitulu järsk vähenemine on ootuspärane, kuna äriklientide müügikanalist järk-järguline väljumine on üks osa ettevõtte käimasolevast restruktureerimisplaanist,» lisas Leyrer.

Grupi neljanda kvartali müügitulu oli 10,1 miljonit eurot, vähenedes 17 protsenti võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Suurima, 91-protsendise osatähtsusega müügikanal ehk jaemüük vähenes 17 protsenti 9,3 miljonile eurole. Müügitulu vähenes kõigil kolmel Baltikumi turul, mille peamiseks põhjuseks oli järsk üleriiete ja kudumite müükide langus sooja talve tõttu ning Bastioni brändi sulgemine.

Baltika turustus- ja üldhalduskulud, välja arvatud ühekordsed kulud ja IFRS 16 mõju, vähenesid kaheteistkümne kuu kokkuvõttes 1,7 miljonit eurot, millest suure osa ehk 900 000 eurot moodustas Baltika peakontori regulaarsete püsikulude vähendus.

Mullu märtsis avalikustatud ettevõtte restruktureerimisplaani üks eesmärke oli vähendada 2020. aasta lõpuks Baltika Grupi püsikulusid 2 miljoni euro võrra. Restruktureerimistegevustega alustati aprillis-mais ja 2019. aasta lõpuks on ligi 50 protsenti eesmärgist saavutatud. 2020. aastal jätkatakse plaanipäraselt 2 miljoni euro püsikulude vähendamisega.

Grupi ühekordsed kulud olid 2019. aastal ligi 2,7 miljonit eurot, millest 1,4 miljonit eurot moodustavad restruktureerimisplaani elluviimisega seotud ühekordsed kulud. Baltika Tailor OÜ tegevuse lõpetamise käigus vähendati aasta jooksul töötajate arvu 336 võrra ja likvideerimisega kaasnenud ühekordsed kulud ulatusid 2019. aastal 675 000 euroni.

Täiendavalt restruktureeriti tegevusi nii peakontoris kui ka jaeturgudel, millega kaasnesid ühekordsed kulud 2019. aastal 688 000 eurot. Aasta jooksul vähenes grupi töötajate arv kokku 446 inimese võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles