Viirus tõi börsidele veresauna (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Tabloo New Yorgi börsil maailma suuremate aktsiaturgudega.
Tabloo New Yorgi börsil maailma suuremate aktsiaturgudega. Foto: Bryan Smith/ZUMAPRESS.com

Eile jätkus aktsiaturgude suur langus kogu maailmas ning aktsiahindade kukkumine jätkus ka täna hommikul Aasia börsidel.

Maailma tuntuim aktsiaindeks Dow Jonesi tööstuskeskmine (Dow) kukkus 4,4 protsenti ehk 1190,95 punkti võrra 25 766,64 punktini. Punktides oli tegemist ajaloo suurima kukkumisega, kirjutab investeerimisajakiri Barron’s.

Laiemapõhjaline S&P 500 indeks langes samuti 4,4 protsenti ning suuremalt jaolt tehnoloogiasektorit esindav Nasdaqi koondindeks kukkus koguni 4,6 protsenti. Mõlemal indeksil oli suurim päevane kukkumine alates 2011. aasta augustist. Aktsialangus oli laiapõhjaline. Miinuses olid S&P 500 indeksi kõik 11 sektorit.

«See on ilmselgelt veresaun,» ütles investeerimisfirma Bahnsen Group investeeringute juht David Bahnsen. «Kui oled sattunud vabalangusesse, ei ole siin mitte midagi muud teha kui oodata niikaua kui on saabunud mingisugune põhi,» lisas ta.

USA aktsiaindeksid on jõudnud nn korrektsioonialale. Korrektsiooniks nimetatakse olukorda, kus aktsiaindeksid on kukkunud tipust kümme protsenti või rohkem. Dow oli rekordtasemel 29 551,42 punktil 12. veebruaril, nüüdseks on indeks kukkunud sellest tasemest 11,5 protsenti.

The Wall Street Journal kirjutab, et USA börsid pole tipust korrektsiooni jõudnud mitte kunagi nii kiiresti, välja arvatud mõned üksikud juhud. Näiteks 1987. aasta 19. oktoobril kukkus Dow ühe päevaga 22,6 protsenti.

Suures languses olid ka Euroopa börsid. Aktsiaindeks Stoxx Europe 600 kukkus eile 3,7 protsenti. Korrektsiooni on langenud ka Jaapani ja Lõuna-Korea börsid.

Brenti nafta hind on kukkunud 50,11 dollarini barrel. Nii odav oli must kuld viimati 2017. aasta juuli lõpus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles