Perearst võib teatud juhul anda kriisikoldest tulijale haiguslehe (1)

Copy
Haigekassa.
Haigekassa. Foto: Liis Treimann

Koroonaviiruse levikupiirkonnast tulnud reisijatele on soovitatud kaheks nädalaks koju jääda ning juhul, kui perearst peab vajalikuks kodust ravi, väljastatakse ka haigusleht.

Terviseamet on soovitanud Hiinat ja Põhja-Itaalia Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna ja Piedmonte regiooni külastanud inimestel oma tervist 14 päeva jooksul jälgida ning võimalusel kaks nädalat kodus töötada ja õppida.

Sotsiaalminister Tanel Kiik ütles tänasel pressikonverentsil, et nii tööandjad kui töötajad peavad arvestama kahenädalase karantiiniperioodiga. «Tulenevalt haiguse suhteliselt tõenäolisest levikust, siis on meie soovitus olla tööandjatel ja töötajatel võimalikult paindlik. Kui inimene on tulnud kriisikoldest, siis tuleks kontakteeruda perearstiga ja teatud juhtudel on võimalik saada haiguslehte ka ilma sümptomiteta.»

Haigekassa avalike suhete ja tervise edenduse osakond peaspetsialist Vivika Tamra rõhutas, et koroonaviirusesse haigestumisel või haiguse kahtluse korral tuleb kontakteeruda tervisenõu saamiseks oma perearstikeskusega.

«Perearst saab väljastada terviseameti soovitustele tuginedes haiguslehe, kui ta peab vajalikuks kodust ravi ehk kui inimesel oli võimalik kontakt nakkushaigega või esinevad haigussümptomid. Samuti saab arst väljastada lapsega koju jäämiseks hoolduslehe. Töövõimetuslehe alusel maksab haigekassa hüvitist tavapärases korras,» rääkis Tamra.

Ta lisas, et samuti hüvitab haigekassa haiglaravi või arstivisiidi esitatud raviarvete alusel tavapärases korras.

Ent kui inimene tuleb ohupiirkonnast ja kahtleb oma terviseseisundis, ent tal pole mingeid haigussümptomeid, tuleks kontakteeruda oma tööandjaga ja vastaval kokkuleppel koju jääda või kaugtööd teha. 

Tamra sõnul tasub meeles pidada, et nakkuse leviku vältimiseks ei soovitata perearstikeskusesse kohale minna, vaid eelkõige helistada perearstile või õele. Erakorralise abi vajaduse korral tuleb kutsuda kiirabi.

Samuti tuletas Tamra meelde, et töövõimetuslehe saab arst väljastada inimesele, kes on tööandja kaudu ravikindlustatud. Töövõimetuslehe väljastamise või väljastamata jätmise otsustab arst inimese terviseseisundi põhjal. Töövõimetuslehe alusel maksavad tööandja alates 4.päevast ja haigekassa alates 9.päevast inimesele töövõimetushüvitist. Juhul kui Eesti kindlustatule on väljastatud välisriigis haigestumist tõendav dokument ehk välisriigi arsti tõend, siis hüvitatakse see samamoodi haigekassa poolt.

«Kui Eestis otsustatakse välja kuulutada karantiin, siis tegutseme vastavalt terviseameti juhistele ja kehtivatele õigusaktidele,» lisas Tamra.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles